Predstavljena knjiga 'Svaštice iz staroga Osijeka'

Grad Osijek i Institut za novu evangelizaciju 'Sv. Ivan Pavao II.' u sklopu programa proslave Dana grada Osijeka, 3. prosinca u velikoj dvorani Vikarijata organizirali su predstavljanje knjige prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže 'Svaštice iz staroga Osijeka' (III. izmijenjeno i dopunjeno izdanje).

03-12_svastice1.JPG
Autor
M.K./Laudato/M.B.
Fotograf
Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije
Objavljeno:
 
04.12.2016 08:14

Pozdravnu riječ uime organizatora uputio je dogradonačelnik Vladimir Ham te mons. prof. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju. O knjizi su govorili recenzenti: prof. dr. Rudika Gmajnić, prof. dr. Željko Turkalj, Vinko Ivić, prof. te prof. dr. Zlata Živaković-Kerže. Uime suizdavača - Podružnice za povijest SSB, obratio se dr. Stanko Andrić.

Pozdravljajući prisutne u do posljednjeg mjesta popunjenoj dvorani, prof. dr. Kerže rekla je kako dolazak ljudi iz raznih dijelova Slavonije gleda kao zahvalu za njezin rad.

- Mi povjesničari uvijek kažemo Što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo i to je misao vodilja zašto moj grad, zašto Osijek, zašto te male pričice. Tako da one ostanu zapisane, da se prenose s koljena na koljeno - pojasnila je.

Predstojnik Instituta za novu evangelizaciju, mons. prof. Dugalić istaknuo je kako knjiga vrvi podacima te očituje povijest grada Osijeka.

- Ova knjiga pokazuje elemente koji su oblikovali osječki identitet, gdje je kršćanstvo dalo znatan doprinos u suradnji s drugim zajednicama. Ne smijemo zanemariti židovske zajednice, kao ni pravoslavlje koje je bilo prisutno u Osijeku te mnoge druge vjerske zajednice - rekao je.

Istaknuo je kako je knjiga uistinu jedan vrijedan doprinos te smatra da ne bi smjelo biti kuće ili doma u Osijeku koji ovu knjigu ne bi imao.

- Zašto? Usudio bih se predložiti jedan podnaslov ove knjige: Što svaki Osječanin treba znati? – dodao je predstojnik i istaknuo kako djelo na jednostavan i pristupačan način govori o najvažnijim pojedinostima života grada na Dravi. Čestitao je autorici sa željom da ovo ne bude zadnje izdanje.

Tijekom predstavljanja dijelove iz knjige 'Svaštice iz staroga Osijeka' čitala je Anita Schmidt, dramska glumica HNK u Osijeku i Petar Kerže, prof., a glazbeni program izveo je Zlatko Barač, saksofon i klavir te Vjera Kurtović, prof., klavir.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: