Predstavljena knjiga 'Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke'

Hrvatska bratovština 'Bokeljska mornarica 809', Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Napretkov kulturni centar, u četvrtak 23. veljače organizirali su u Napretkovom kulturnom centru predstavljanje knjige 'Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke' autorice Vande Babić.

Boka-Kotorska.jpg
Autor
Laudato/A.L./T.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.02.2017 18:38

Ovo djelo u nakladi krovne organizacije Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, donosi nov način iscrtavanja starije kulturne književne povijesti Boke kotorske.

U ovoj knjizi nalaze se i najstarija pamćenja koja su povezana s hrvatskim narodom u Crnoj Gori kao što je pasionska baština, bugarštice, bokeljska mornarica, a pokazuje i kako su preporodne novine poput Danice hrvatske u svoje vrijeme pisale o Boki.

Vanda Babić, profesorica Sveučilišta u Zadru, napisala je više knjiga o književnosti Boke kotorske, a ova rođena bokeljka iako je živjela u Boki samo prve tri godine života nakon čega se preselila u Split a nakon toga u Zadar, i dalje Boku kotorsku nosi u srcu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: