Predstavljena knjiga 'Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje'

U ponedjeljak 12. prosinca 2016. godine u dvorani 'Blaženi Alojzije kard. Stepinac' na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je promocija knjige 'Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje'.

Izvjestaj.jpg
Autor
Laudato/T.S.
Fotograf
Hrvatsko katoličko sveučilište
Objavljeno:
 
14.12.2016 16:43
Autori su prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić, docentica na Odjelu za komunikologiju, dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.
U ime izdavača i domaćina Hrvatskog katoličkog sveučilišta prigodnim riječima obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić:

Zahvaljujem kao rektor i kao autor svima koji su omogućili da ova knjiga bude objavljena. Zahvaljujem kolegici Jasni Ćurković Nimac koja je bila naš pokretač u danima kada bismo posustajali. Hvala recenzentima i hvala izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost koja je prihvatila biti suizdavač ove knjige. Ova knjiga je aktualna u našem hrvatskom, društvenom i vjerskom kontekstu, ona je znanstveni doprinos mnogim raspravama i volio bih da ova knjiga bude sredstvo pomoći svima onima koji se ovim pitanjem bave u hrvatskom društvu – rekao je.

Knjigu su predstavili njezini recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Kušar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i prof. dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ova knjiga je lijep primjer interdisciplinarne suradnje i to između dvije struke za koje nisam siguran da su uvijek interdisciplinarno 'raspoložene', s jedne strane teolozi, a s druge strane sociolozi. Interdisciplinarnost je omogućena činjenicom koju u najširem smislu nazivamo vrijednostima. Vrijednosti su jedan sklop koje ne dopuštaju odvajanje, one su životno polje koje ne dopuštaju fragmentiranje - istaknuo je prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić.

Prof. dr. sc. Stjepan Kušar istaknuo je da je knjiga 'Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje' početak jednog sustavnog promišljanja na interdisciplinarnoj razini. Ono što daje u razmišljanje za vrijeme čitanja ove knjige jest raskorak ispovijedanog uvjerenja i faktičnog ponašanja koji je sociološki izmjeren i koji omogućuje bolje razumijevanje. Svoje izlaganje usmjerio je na dva smjera, prvi je odnos etike i religije polazeći od knjige i drugi, kako je moguće misliti da idu zajedno zahtjev pravednosti i zahtjev ljubavi.

U ime autora obratila se docentica na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i zahvalila svima na dolasku, osobito velikom broju studenata te koautorima koji su se s njom upustili u avanturu pisanja knjiga. Sudeći po recenzijama, vjerujem da smo jako puno postigli i hvala vam na tome- zaključila je.

Prigodno druženje nastavilo se u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: