Prikazan dokumentarni film ´In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri´

U sklopu ´Dana biskupa Srećka Badurine´, koji su održani u Šibeniku 17. – 20. rujna, u ponedjeljak je u šibenskom HNK prikazan dokumentarni film Laudato TV ´In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri´.

miljenko_stojic_sibenik.jpg
Autor
hrsvijet.net/Laudato/N.B.
Fotograf
hrsvijet.net
Objavljeno:
 
21.09.2016 15:41

Riječ je o djelu redateljice Nade Prkačin, rađenom u produkciji Laudato TV, čija je središnja tema ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca.

- U svibnju 1945. provincijal hercegovačkih franjevaca u provinciji ima 231 fratra na raspolaganju, u svibnju 1945. tek 61, a u svibnju 1946., znakovito, njih 66 - istaknuo je u uvodnoj riječi fra Miljenko Stojić koji je održao kratko predavanje prije prikazivanja filma u HNK u Šibeniku.

Podsjetio je kako na meti totalitarnog komunističkog sustava nisu bili samo hercegovački franjevci.

- Kako donosi don Anto Baković u svom glasovitom djelu Hrvatski martirologij XX. st. od početka toga stoljeća do Domovinskog rata ubijeno je 663 crkvenih osoba, a od toga broja njih 515 pobili su jugokomunisti. Kod drugih naroda je bilo uglavnom drukčije. U Njemačkoj su nacisti ubili 220 crkvenih osoba, a komunisti 110. U Sloveniji taj broj iznosi 220. Poljska ih, hvala Bogu, ima manje: 187. U Albaniji je (kao u prvoj službeno proglašenoj bezbožničkoj državi), ubijeno ukupno 67 crkvenih osoba. Češka je, pak, imala 20 ubijenih. Slovačka broji njih 14. U Mađarskoj je ubijeno oko 10 svećenika. Jedino je SSSR nadmašio sve ove brojke jer je ubio oko 40.000 pravoslavnih svećenika i drugih crkvenih osoba. Očito ništa nije bilo slučajno - istaknuo je fra Miljenko Stojić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je ženski vokalni sastav Adeodate.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: