Šibenik: ''Golgota'' u katedrali otvorila Dane kršćanske kulture

Prvoga dana manifestacije Dani kršćanske kulture u Šibeniku 1. travnja u šibenskoj katedrali Sv. Jakova izvedena je "Golgota", jedan od najljepših uradaka duhovne lirike.

golgota.jpg
Autor
IKA/Laudato/E.D.H.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
03.04.2017 11:34

''Golgotu'' su izveli Oratorijski zbor crkve Sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", za orguljama je bio Pavao Mašić, a dirigirao je Jurica Petar Petrač.
 
Otvarajući manifestaciju, šibenski biskup Tomislav Rogić pozdravio je izvođače, rekavši da su Dani kršćanske kulture u Šibeniku započeli ujutro Biskupijskim susretom obitelji u Vrpolju. Istaknuo je kako je izvedba "Golgote" 'uvod koji će nas dovesti do vazmenog otajstva'.
 
Na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića "Golgota", skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljaške dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić, nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.
 
Po završetku izvedbe izvođačima je uime svih okupljenih čestitao katedralni župnik don Krešimir Mateša te je ujedno najavio ostale događaje Dana kršćanske kulture.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: