Snimljen film 'Dobri pastir' posvećen hrabrom svećeniku fra Flavijanu Šolcu

U produkciji Udruge "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika, nakon dugodišnjeg rada, završen je dokumentarni film "Dobri pastir", redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu.

fra-flavijan-solc.jpg
Autor
A. Ivanković/Laudato/K.P.
Objavljeno:
 
29.03.2019 08:43

Film prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata, u kojima je branio katoličku vjeru, kao i ljudsko dostojanstvo svake osobe.

Scenarij filma se temelji na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao ( Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka).

Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 06. 1952. godine u Zagrebu. 1962. godine dolazi u Borovo naselje sa teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice  Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U Varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

Film će se predstaviti gradovima i mjestima u kojima je djelovo pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.

 

Fotogalerija
download-(1)
download-(2)
download-(3)

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: