Stepinac – Put svetosti

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić otvorio je 26. studenoga u Spomen muzeju Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu izložbu ´Stepinac – Put svetosti´, posvećenu životu i radu blaženog Alojzija Stepinca.

40406.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.11.2016 16:06

Izložbu su organizirali Đakovačko-osječka nadbiskupija, Institut za evangelizaciju ´Sv. Ivan Pavao II.´ i Spomen muzej J. J. Strossmayera.

Okupljene je pozdravio mr. Tadija Crnjak, ravnatelj Muzeja, zahvalivši onima koji su zaslužni za postavljanje izložbe. Dogradonačelnik Mirko Ćurić naglasak je stavio na edukativnu vrijednost izložbe, koja će svoj put nastaviti u Vukovaru.

Predstojnik Instituta za novu evangelizaciju ´Sv. Ivan Pavao II.´ mons. dr. Vladimir Dugalić istaknuo je kako se toga dana u Đakovu doslovno susreću dva velikana naše crkvene i nacionalne povijesti – kardinal Stepinac dolazi u Spomen muzej J. J. Strossmayera. Podsjetivši kako još uvijek ima onih koji svetost blaženika dovode u pitanje, izrazio je nadu da će i ta izložba dati mali doprinos boljem poznavanju života kardinala Stepinca.

Izložba obuhvaća vremensku lentu koja prikazuje Stepinčev život u kontekstu povijesnih događanja u Europi i Hrvatskoj od 1898. do 2016. godine, s brojnim fotografijama iz Stepinčeva života.

Fotogovor osamnaest izloženih postera donosi blaženikove poruke o važnim segmentima njegova života, prožetog vjerom u Boga. Izložba obuhvaća i skulpture bl. Stepinca, radove akademskih kipara, kao i četiri medalje posvećene blaženiku.

Izložbu je otvorio nadbiskup Srakić, koji je rekao kako bi naziv izložbe „Put svetosti" zapravo trebao glasiti "Križni put svetosti", s obzirom na to kakav je bio blaženikov životni put i sve što je proživio tijekom komunističke vlasti.

Izložbu je okarakterizirao kao tihu, skromnu, ali slavnu – kakav je bio i život i djelo blaženoga kardinala Stepinca.

- Nadamo se da će se kardinal Stepinac, uza sve zapreke, vratiti se svome narodu sa svetačkom aureolom na glavi – rekao je mons. Srakić proglašavajući izložbu otvorenom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: