Premijera filma „Marijanski zavjet za Domovinu"

Svečana premijera dokumentarnog filma „Marijanski zavjet za Domovinu" za dubrovačku publiku održana je u srijedu, 16. kolovoza, u kinu „Slavica" u organizaciji bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu.

dudok.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.R.
Fotograf
pixsell.hr
Objavljeno:
 
17.08.2017 09:50

Bila je to ujedno posljednja promocija u nizu prikazivanja filma, te je ujedno bila i poziv onima koji se možda do sada nisu uključivali u ovo zavjetno hodočašće da to učine ove godine, ali i u budućnosti.

Prije početka prikazivanja filma nazočne je pozdravio Zoran Jović, koordinator Marijanskog zavjeta za Domovinu za južno područje Hrvatske. Kazao je kako je ovo zavjetno hodočašće nastalo nakon što je nekolicina branitelja sudjelovala na poznatom hodočašću El Camino koje vodi do svetišta Santiago de Compostela u Portugalu, pa su željeli tako nešto napraviti u Hrvatskoj. Na temelju sličnog engleskog iskustva zajedničkog hodočašća veterana i mladih, odlučili su takav model primijeniti i na hodočašće u Hrvatskoj te ga osmislili tako da to bude hodočašće po hrvatskim marijanskim svetištima. U jedan dio hodočasničkog puta uključili su i marijanska svetišta u Bosni i Hercegovini.

Publiku je također pozdravio i katedralni župnik dr. don Stanko Lasić uime dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

Dokumentarni film u trajanju od 50 minuta prikazuje najzanimljivije trenutke zavjetnog hodočašća kojem se u ljetnim mjesecima svake godine priključuje sve više mladih i branitelja, ali i ostalih sudionika, koji hodom kroz sva veća marijanska svetišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine upoznaju prirodne i sakralne ljepote, ali i turističku i kulturnu baštinu tih zemalja.

Ovaj film kroz iskustva sudionika i domaćina po mjestima prolaska, gledatelju pruža uvid u značaj i smisao zavjetnog hoda za Domovinu za pojedince, one koji su za vrijeme rata kao branitelji prošli tim putevima, one mlade koji žele dati svoj doprinos kroz zahvalnost ali i molitvu za Domovinu u kakvoj žele živjeti kao i za sve one koji na taj način svojim uključivanjem u ovaj zavjet žele poslati poruku o vrijednosti ljubavi prema Domovini.

Film je napravljen uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Zavjetno hodočašće traje 75 dana tijekom kojih se prijeđe oko 1700 km. U jedanaestom tjednu zavjetno hodočašće dolazi na područje Dubrovačke biskupije i završava misom u dubrovačkoj katedrali u četvrtak, 24. kolovoza.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: