Sveti Lovrinac na slavu Božju

U sklopu ovogodišnjega Splitskog ljeta, prikazana je jedna od najdugovječnijih hrvatskih predstava „Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika.“

splitsko-ljeto.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
Miranda Čikotić/PIXSELL
Objavljeno:
 
19.07.2016 09:54
Predstavu je u nedjelju 17. srpnja u sakralno-umjetničkom kompleksu Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu, po jubilarni 250. put, prikazao Hvarski pučki teatar koji je više od 40 godina s jednakim uspjehom izvodi na arhaičnom hvarskom narječju.

Tekst govori o smrti kršćanskih mučenika iz rimskog doba koji ne žele zanijekati svoju vjeru, o papi Sistu i Lovrincu, pri čemu ih Rimljani okrutno muče, a Bog ih podržava u muci i na kraju odvodi u rajsku slavu. Tekst u osmeračkom stihu dolazi iz 15. stoljeća, ali idejno potječe još iz srednjega vijeka.

U predstavu je uključena ikonografija srednjovjekovnih i još živućih hvarskih bratovština, popularno nazvane Bili i Crni bratimi. Boje njihovih tunika izražava dvije suprotstavljene strane na sceni: dobre (bijela za kršćane) i zle (crna za Rimljane), dok u crvenoj odori dolazi lik Đavla-Belzebula.

Nakon što sv. Lovrinac umire izgarajući na gradelama na slavu Božju. predstava završava napjevom u kojem sveca anđeli uzdižu k Svevišnjemu.

Završni glazbeni napjev je uzet iz pogrebnih svečanosti bratovština, što je ujedno i vrhunac ove predstave neprijeporne ljepote i jednostavne, ali efektne vizualnosti, koja je ne samo vrijedno kazališno djelo, već i izuzetan kazališni i kulturni poduhvat.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: