U Pragu svečano otkrivena spomen-ploča biskupu Josipu Jurju Strossmayeru

Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis 'Put Zlatnoga Praga' - istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora
Autor: Ika/Laudato/T.S. Photo: pixabay srijeda, 15. veljače 2017. u 10:41

Spomen-ploča biskupu Josipu Jurju Strossmayeru svečano je otkrivena u utorak 14. veljače u Pragu. Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog Veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskya.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić. J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagovaratelj suradnje slavenskih naroda imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg.

Svečanosti je nazočilo izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Božom Petrovom te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis 'Put Zlatnoga Praga'. Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-ugarskoj monarhiji koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti- rekao je Petrov na svečanom otkrivanju spomen-ploče, dodavši kako o tome koliko mu je češki narod bio blizak najbolje svjedoči Strossmayerov govor na svečanosti posvete katedrale u Đakovu 1882. godine, u kojemu je istaknuto mjesto pripalo 'pobratimskom češkom narodu' neslomive sile duha koji je 'stalnijim radom i prosvjetom odolio neprijatelju' očuvavši temelj narodnog opstanka, izvijestila je Služba za medije Hrvatskoga sabora.
 Da biste komentirali, prijavite se.