Udruga Janjevo Zagreb: završena 6. smotra „Dana janjevačke riječi“

Mladi Janjevci kulturom i umjetnošću nastoje očuvati sedamstoljetni identitet: baveći se očuvanjem kulturno-povijesne baštine, tradicije, govora i običaja janjevačke zajednice, Udruga Janjevo Zagreb organizator je i ove već 6. po redu smotre pod nazivom „Dani janjevačke riječi” koja se od 1. do 3. svibnja održala u Janjevu.

fotografija-6.JPG
Autor
Vesna Šiško/Laudato/M.R.
Fotograf
Vesna Šiško
Objavljeno:
 
05.05.2015 09:55

Zanimljivost ove manifestacije je što se svake godine upriličuje u jednom od mjesta, Kistanje, Janjevo i Zagreb, koja broje veliki broj stanovnika podrijetlom iz, danas zbog svoje vjernosti hrvatskom imenu proslavljenog mjesta, Janjeva na Kosovu. Svoju opstojnost  sedam stotina godina u veoma izazovnim povijesnim i gospodarskim okolnostima Janjevci i  danas temelje na hrabrom duhu, snažnoj samosvijesti i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Stoga je nakana ove Smotre obilježavanje 712. obljetnice prvog spomena Janjeva te opstojnosti Hrvata na Kosovu.

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovalo je stotinjak djece iz osnovnih i srednjih škola iz Janjeva, Kistanja i Zagreba. Uoči otvaranja manifestacije, mladi su prvoga dana susreta pohodili marijansko svetište Gospe Letničke u 80 km udaljenoj Letnici. Na svečanom otvaranju Smotre nazočnima se pozdravnim govorom obratio gosp. Josip Ancić, predsjednik Udruge Janjevo Zagreb, potom veleposlanik RH na Kosovu gosp. Zoran Vodopija, kao i domaćin Smotre tj. župnik u Janjevu don Matej Palić. Prve večeri izvedeno je nekoliko predstava na janjevačkom narječju koje su izveli mladi izvođači iz Janjeva i Kistanja te svojim radom oduševili publiku.

U subotu 2. svibnja sudionike smotre „Dani janjevačke riječi” primio je kosovski biskup Dodë Gjergji. U svome nagovoru biskup je nadahnuto potaknuo mlade da ostaju vjerni Bogu i katoličkoj Crkvi, te da se ne umore raditi za dostojanstvo i dobro naše civilizacije kako bi svaki čovjek našao put povratka svome Ocu. Biskup je istaknuo kako katolička zajednica na Kosovu, koja broji svega 2% katolika, treba i voli Janjevce, treba one koji žive i s ljubavlju slijede Evanđelje.

U nastavku druge večeri Smotre mladi su ponudili bogat program od nekoliko predstava i recitala na janjevačkom narječju, a djevojke obučene u narodne nošnje podsjetile su nazočne o nekadašnjem životu u Janjevu kada je u njemu živjelo mnogo više ljudi nego što živi danas.

U nedjelju su svi izvođači sudjelovali na pučkoj Misi u župnoj Crkvi sv. Nikole u Janjevu, a neki su glazbeno i obogatili liturgiju. Družeći se međusobno mladi su nastupili i 3. večer te oduševili svojom voljom za očuvanje tradicije, višestoljetnih običaja te sveukupne baštine svoga starog zavičaja.

Udruga Janjevo Zagreb u suradnji sa širom janjevačkom zajendicom također izdaje godišnjak „Zvono“, stipendira janjevačke studente, izradila je dva izdanja monografije „Janjevo - 7 stoljeća opstojnosti Hrvata na Kosovu“, organizira znanstveno-istraživačke skupove te malonogometne turnire.

Smotra pod nazivom „Dani janjevačke riječi“ promiče identitet svih danas u velikom broju raseljenih Janjevaca, te sve Hrvate u cjelini podsjeća na ponosnu sedamstoljetnu borbu za hrvatsko ime i katoličku vjeru, te napose jezik bez kojega jedan narod niti živi niti opstaje.
 

Fotogalerija
fotografija 1
fotografija 2
fotografija 4
fotografija 5
fotografija 7
fotografija 8
fotografija 9

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: