Veliki interes za izložbu o Majci Tereziji: pet tisućita posjetiteljica u trećem tjednu izložbe

Pet tisuća posjetitelja pogledalo je u tri tjedna svjetsku putujuću izložbu fotografija o novoj svetici Katoličke Crkve sv. Majci Tereziji.

Skupina_djece_u_razgovor_sa_s_Dobrilom.JPG
Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Crkva sv. Blaža
Objavljeno:
 
22.09.2016 08:56

'Okrugla' posjetiteljica Zrinka Boršić iz Zagreba zabilježena je 21. rujna u popodnevnim satima u crkvi sv. Blaža na Deželićevu prilazu.

Nakon obilaska 76 panela s tekstom i fotografijama 41-godišnju posjetiteljicu Boršić dočekali su organizatori koji su joj čestitali i uručili prigodnu nagradu.

- Jako mi se sviđa izložba, nadahnjuje, vrlo je inspirativna i bogata, pa sam se duže zadržala jer sam htjela pročitati svaki panel. Nisam očekivala da ću toliko saznati o Majci Tereziji i izložba mi je pomogla da steknem bolju sliku - kazala je jubilarna posjetiteljica.

Izložba ''Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka'' koja je ranije postavljena u mnogim zemljama svijeta, u Zagreb je stigla zahvaljujući župi sv. Blaža i suradnji s fotografom Zvonimirom Atletićem te redovnicama misionarkama ljubavi, kao i udrugama ''Hrvatsko zajedništvo'', Hrvatski fotografski centar te uz potporu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Glasa Koncila.
 
Izložba ostaje otvorena do ove nedjelje 25. rujna i besplatno se može razgledati svakog dana od 11 do 19 sati.
 
Zadovoljstvo organiziranjem ove kulturne manifestacije izrazila je i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

- Drago nam je da je Zagreb ovom izložbom u crkvi sv. Blaža postao važna točka na kulturnoj karti te se u trenutku kada je Majka Terezija iz Calcutte bila dio globalne crkvene priče Zagreb na taj način odužio svojoj počasnoj građanki. I ovaj vid kulturnog turizma značajno privlači nove posjetitelje u našu metropolu, a ovdje se mogu saznati brojni detalji o povezanosti Majke Terezije s Hrvatima i Hrvatskom – kazala je.

Izložba je zainteresirala Zagrepčane svih životnih dobi: dolazile su mnoge obitelji (roditelji s djecom, djedovi i bake s unucima), stariji, bolesni, mladi, svećenici, redovnici i redovnice... Bilo je i posjetitelja iz Koprivnice, Varaždina, Vinkovaca i ostalih gradova Hrvatske. Gotovo svi su izrazili oduševljenje izložbom, opširnim tekstovima, lijepim fotografijama...

- Čovjek misli da sve zna o Majci Tereziji, a ovdje vidi da ne zna ništa - neki su od komentara posjetitelja među kojima je bilo i onih koji su bili dirnuti do suza.

Neki su se vraćali kako bi još jednom detaljno pogledali fotografije i pročitali tekstove, dovodili su prijatelje i poznanike sa sobom.

Drugi je tjedan bio ispunjen posjetima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Učenici su zajedno s profesorima razgledali fotografije uz vodstvo, a svaku od 64 skupine iz 16 obrazovnih institucija srdačno su dočekale i redovnice misionarke ljubavi, koje su upoznale djecu i mlade sa svojim apostolatom i na odlasku im podijelile sličice s molitvom Majci Tereziji.

Učenici su imali priliku postaviti i koje pitanje misionarkama: djecu je najviše zanimalo zašto nose bijelu odjeću, kako pomažu siromasima, koliko je godina sv. Majka Terezija živjela i jesu li je sestre poznavale. Srednjoškolci su najčešće željeli znati kako izgleda jedan dan u samostanu u Jukićevoj ulici, kakve doživljaje sestre nose iz Indije, u kojim su sve zemljama radile, kada i kako su odlučile postati misionarke ljubavi.

Susreti sa s. Dobrilom, s. Ivanom, s. Marijom Kolbe, s. Fidelmom, s. Brigitom i s. Bernardom, Hrvaticom koja je doputovala iz Ljubljane da pomogne sestrama do kraja održavanja izložbe, učenicima su bili zanimljivi i pozorno su slušali njihova iskustva, a mnogi su poželjeli i volontirati u pučkoj kuhinji u sklopu samostana.

 

Fotogalerija
Jubilarna_posjetiteljica_Zrinka_Borsic

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: