"Vol i magarac"

Hrvatska praizvedba obiteljske predstave »Vol i magarac« okupila je brojnu publiku u zagrebačkoj Kinoteci u nedjelju 26. studenoga, a u gledateljstvu je bio autor teksta iz Njemačke Norbert Ebel.

vol-i-magarac.jpg
Autor
I.Tašev/Laudato/K.P.
Fotograf
I. Tašev
Objavljeno:
 
27.11.2017 13:23

Dugi pljesak dobili su glumci Adam Končić i Fabijan Pavao Medvešek te redatelj Damir Mađarić, a iz kultnog prostora Kinoteke koji je na jednu večer postao kazalištem izašla je vesela i nasmijana publika.

Nakon pedesetak izvedbi u europskim zemljama i hrvatska je publika u produkciji kazališta Oberon i Adam Scene dobila priliku pogledati taj nagrađivani kazališni komad koji tematizira priču o Božiću i rođenju Djeteta iz Betlehema na veseo i duhovit način. Glavne uloge dobivaju životinje koje kroz naivne oči dvaju stvorenja jednostavno opisuju događaje iz Svete noći i raskrinkavaju mnoge pogreške koje ljudi čine u ime religije ili politike.

Najavljene tri zagrebačke izvedbe 'Vola i magarca' svake adventske nedjelje – 3., 10. i 17. prosinca u 11 sati u Kinoteci – već privlače brojnu publiku zbog glumačko-glazbene postave, ali i poruka koje predstava nosi: slušajte svoje srce i u njemu ćete naći dobrotu kad je ona potrebna te za djecu se treba brinuti uvijek i svugdje.

No nije svugdje predstava 'Vol i magarac' dobro primljena kao u Hrvatskoj. 'Prije nekoliko godina kazališna skupina iz Frankfurta izvodila je predstavu u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, ali nisu bili uspješni jer publika nije dobro poznavala biblijsku božićnu priču. Još jedan je takav primjer iz Duisburga kada su predstavu često igrali za muslimansku djecu, pa su morali izbaci mnoge dijelove s kršćanskim konotacijama jer ih djeca nisu razumjela. No i bez toga je funkcioniralo', kazao je autor teksta Norbert Ebel govoreći o univerzalnoj privlačnosti predstave koja je već postavljena u Norveškoj, Poljskoj, Brazilu i drugim svjetskim zemljama.

Predstava 'Vol i magarac' priča je o dužnosti i ljubavi, požrtvovnosti i vjeri, nosi jasnu poruku ljubavi, govori o dužnosti pojedinaca u društvu i odnosu prema bližnjemu te nesebičnoj podršci. Predstava iznosi nekoliko snažnih poruka koje ostavljaju dojam na roditelje i odgajatelje, kao i djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Redatelj hrvatske predstave i prijevod priredio je Damir Mađarić, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a glazbu je oblikovala Gordana Evačić.  Predstava se organizira uz potporu župe sv. Blaža, a ulaznice za predstave mogu se nabaviti na blagajni Kinoteke svakoga dana sat vremena prije projekcije filma između 19 i 20 sati.

 

Fotogalerija
vol-i-magarac-2
vol-i-magarac-3
vol-i-magarac-4

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: