Izložba ''Majka Terezija - put do svetosti''

Izložba će se moći posjetiti do 10. rujna, svakim danom od 8 do 12 sati.

terezija.jpg
Autor
Laudato/I.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.08.2016 16:19

Točno na dan kada je prije 106 godina u Skoplju rođena Agnesa Gonxha Bojaxhiu, svima poznatija kao bl. Majka Terezija u Zagrebu se u samostanu misionarki ljubavi u Jukićevoj 24 u petak 26. kolovoza u 19 sati otvara izložba fotografija ''Majka Terezija – put do svetosti'' o njezinom životu i misionarskom djelovanju među najsiromašnijima među siromasima.

Hrvatski fotograf Zvonimir Atletić, koji je imao privilegiju izbliza pratiti novu sveticu Katoličke Crkve i najpoznatiju redovnicu na svijetu, odabrao je svojih dvadeset najboljih radova nastalih između 1977. i 1987. godine koji prikazuju ambijent s ulica Calcutte, portrete blaženice Majke Terezije, ali i dokumentaristički bilježe služenje sestara bolesnima i potrebitima. Sve su fotografije snimljene u crno-bijeloj tehnici, a izrađene su u dimenziji 60 x 80 cm.

- To je mala izložba velikog formata, kao što je i Majka Terezija bila mala žena velikog srca. Riječ je o neklasičnoj izložbi: nije postavljena u galerijskom prostoru; fotografije prate svetičine misli, a one će i nakon izložbe ostati kod sestara misionarki ljubavi ukrašavati zidove njihove blagovaonice pučke kuhinje, gdje svakog dana dolazi 150 korisnika - kazao je fotograf Zvonimir Atletić uoči otvaranja izložbe, čime započinje devetodnevni program obilježavanja proglašenja svetom bl. Majke Terezije iz Calcutte u Zagrebu.

Izložbu ''Majka Terezija – put do svetosti'' otvorit će mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i dr. sc. Nediljko Matić, predsjednik Udruge ''Hrvatsko zajedništvo'', koja je uz zagrebačku župu sv. Blaža i Hrvatski fotografski centar organizator ovog kulturnog događanja, pod financijskim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

U samostanu sestara misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici izložba fotografija moći će se razgledati do subote 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8 do 12 sati, a nakon toga isti postav odlazi u Banja Luku.

Fotografu Atletiću to nije jedina izložba koju priređuje u prigodi kanonizacije bl. Majke Terezije: dva tjedna kasnije, 4. rujna u rimskoj galeriji Vittoria, bit će otvorena još jedna izložba do koje je došlo zahvaljujući suradnji Grada Zagreba i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.

Izložba će se moći posjetiti do 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8 do 12 sati.

 
O autoru fotografija:

Zvonimir Atletić rođen je 23. listopada 1953. godine. Živi i radi u Zagrebu. Član je Foto kluba Zagreb, udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Fotografijom se profesionalno bavi od 1976. godine. Fotografije objavljuje u mnogim časopisima (Vjesnik, Večernji list, Tina, Studio, Svijet, Danas, Glas Koncila, Mali koncil). U suradnji s Glasom Koncila i Kršćanskom sadašnjosti umjetničkim je fotografijama obogatio izdanja knjiga Phila Bosmansa, jednoga od najprevođenijih kršćanskih duhovnih pisaca današnjice. Snima za prospekte, kataloge, plakate, razglednice, kalendare... Od godine 1975. izlaže na domaćim i međunarodnim izložbama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: