Koncert povodom obilježavanja 100. obljetnice spašavanje djece od gladi

Ove godine obilježava se stota godišnjica od poznatog poduhvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše.

21273553_910098135804482_3735453933777464993_o.jpg
Autor
citluk.ba/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
06.09.2017 15:41
Orkestar 100 tamburaša pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, solisti: mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego,  te veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja sinoć su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održali koncert povodom obilježavanja 100. obljetnice spašavanje djece od gladi.
 
Koncert je dio projekta ''Tamburaška rapsodija u Hercegovini'' koji organizira Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin tamburaškog kampa, koji je organiziran po uzoru na kamp koji se održava u Belom Manastiru, je župa Međugorje.
 
Povod i ideja za ovakav događaj je povijesno simboličan; naime, ove 2017. godine obilježava se stota godišnjica od poznatog poduhvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše, koja je u to teško vrijeme u sred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj iz naše neposredne povijesti, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu, pa je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio toga obilježavanja.
 
Dio obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi bit će i otvorenje novoizgrađenog studentskog doma za siromašne studente Dompes i Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u.

''Tamburaška rapsodija u Hercegovini'' završit će 6. rujna u Međugorju, gdje će veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.


 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: