Koncert povodom obilježavanja 100. obljetnice spašavanje djece od gladi

Ove godine obilježava se stota godišnjica od poznatog poduhvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše.
Autor: citluk.ba/Laudato/D.T. srijeda, 06. rujna 2017. u 15:41
Orkestar 100 tamburaša pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, solisti: mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego,  te veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja sinoć su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održali koncert povodom obilježavanja 100. obljetnice spašavanje djece od gladi.
 
Koncert je dio projekta ''Tamburaška rapsodija u Hercegovini'' koji organizira Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin tamburaškog kampa, koji je organiziran po uzoru na kamp koji se održava u Belom Manastiru, je župa Međugorje.
 
Povod i ideja za ovakav događaj je povijesno simboličan; naime, ove 2017. godine obilježava se stota godišnjica od poznatog poduhvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše, koja je u to teško vrijeme u sred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj iz naše neposredne povijesti, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu, pa je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio toga obilježavanja.
 
Dio obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi bit će i otvorenje novoizgrađenog studentskog doma za siromašne studente Dompes i Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u.

''Tamburaška rapsodija u Hercegovini'' završit će 6. rujna u Međugorju, gdje će veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.