Clericus Cup: nogometni turnir za svećenike

Clericus Cup godišnji je nogometni turnir koji okuplja timove svećenika i sjemeništaraca koji pohađaju fakultete i sveučilišta u Rimu.
Autor: Aleteia/Laudato/Prevela:D.T. Photo: laudato petak, 23. ožujka 2018. u 18:21

Clericus Cup godišnji je nogometni turnir koji okuplja timove svećenika i sjemeništaraca koji pohađaju fakultete i sveučilišta u Rimu. Turnir je započeo sredinom veljače, a pobjednik će se saznati krajem svibnja.

Liga, čiji je cilj oživjeti tradiciju sporta u kršćanskoj zajednici, osnovana je 2007. godine. Također, Clericus Cup se smatra ekvivalentom nogometnog Svjetskog kupa zbog toga što okuplja tisuće sjemeništaraca i svećenika koji predstavljaju gotovo stotinu zemalja.

Cijeli projekt turnira pokrenuo je Tarcisio Bertone, strastveni nogometni navijač, koji je čak i kao kardinal najavljivao nogometne utakmice na talijanskom radiju.

Kao i svaki turnir i ovaj ima svoj prepoznatljivi trofej. Riječ je o nogometnoj lopti koju ''drže'' kopačke, a na vrhu se nalazi svećenički saturno, šešir širokog kružnog oboda.

Što se tiče pravila turnira, ona su prilagođena i starijim igračima. Pa se tako za one igrače, poput 50-godišnjeg dekana fakulteta, vrijeme igre smanjuje kako bi mogli pratiti korak sa mlađim kolegama. 

Biskup Melchor Sanchez, pomoćnik tajnika Papinskog vijeća za kulturu smatra da i vjera može pridonijeti sportu. Smatra da sportu trebaju moralni ''vitamini''. Ipak, sport zahtijeva određenu predanost i vrline, kao i snagu, kako duševnu tako i tjelesnu.

Sport je danas prepun rasizma, nasilja, korupcije koji ga ometaju. Crkva i vjera mogupridonijeti moralnim resursima i na taj način mogu pomoći sportu da ostane vjeran svojoj pravoj prirodi.

Ako razmišljamo što sport može pružiti vjeri, odgovor se sam  nameće. Sportske obrazovne vrijednosti nisu strane kršćanskom životu. Vrijednosti poput discipline, nastojanja, poniznosti i prijateljstva zajedničke su i vjeri i sportu. Uzmimo za primjer Don Bosca koji je mladima pokazao ljepotu sporta i zdravog duha, kao i glazbu i kazalište.

Biskup Sanchez predviđa kako će ove godine sjemeništarci odnijeti pobjedu na Clericus turniru, zbog snage i energije koja nedostaje svećenicima. 


 

Da biste komentirali, prijavite se.