Osnovano prvo sportsko udruženje u Vatikanu

U Tiskovnom uredu Svete Stolice 10. siječnja održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljena Athletica Vaticana, prvo sportsko udruženje osnovano u Vatikanu, te Bilateralni sporazum s Talijanskim nacionalnim olimpijskim odborom (CONI).
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: Siciliani-Gennari/SIR petak, 11. siječnja 2019. u 10:44
- Autentični sport je sastavni dio jedne od radikalnih komponenti ljudskog bića, to jest igre, nešto što se čini slobodno, besplatno i gdje čovjek nije uvjetovan izravnim ograničenjima. To je nešto što daje vrijednost ljepoti. Zato je u povijesti kultura uvijek imala blisku vezu sa sportom, rekao je u svome obraćanju kardinal Ravasi.
 
Ali sport također ima vezu s religijom; ona također ima u sebi besplatnost, primijetio je nadalje kardinal Ravasi podsjećajući na Pavla kao „idealnog zaštitnika sportaša“ zbog čestog korištenja slika i sportskog jezika u svojim spisima.
 
U binomu ''sport i etika“ kardinal poziva da razmislimo o pojmu „atletika“. Objasnio je kako je znakovito da je u korijenu tog pojma igra u kojoj se teži postići određeni cilj. Atletika je, dakle, također ''kao neki zadatak koji treba obaviti''.
 
- Tužno je vidjeti kako u sportu postoje prljavštine poput onih kojima svjedočimo u našim danima: nasilje i rasizam na stadionima, korupcija, doping koji predstavljaju grijeh i izobličenje nalaze u jeziku koji je istinski esperanto čovječanstva svoju najružniju sliku i to je nešto protiv čega se želimo boriti, rekao je kardinal.
 
Sport i glazba su za kardinala Ravasija dva “univerzalna prevladavajuća jezika” za mlade ljude koji “odražavaju u isti mah veličinu i bijedu čovječanstva”. Sportaši, pjevači i glazbenici su njihovi uzori. Kardinal je stoga upozorio da se ne dopuste izlike za određena zastranjenja.
 
- Na to se mora odlučno reagirati i ispraviti ono što je pogrešno, poručio je.
 
Bila je to ujedno prva tiskovna konferencija u novoj godini u Tiskovnom uredu Svete Stolice, a predsjedao joj je novi ravnatelj Alessandro Gisotti. Sudjelovali su predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi; zatim Giovanni Malagò, predsjednik Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora (CONI) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (CIO); predsjednik Talijanskog paraolimpijskog odbora (CIP) Luca Pancalli; mons. Melchor José Sánchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu i predsjednik Athletice Vaticana, te Michela Ciprietti, predstavnica udruženja Athletica Vaticana.


 
Da biste komentirali, prijavite se.