Britanski premijer više ne odlučuje o biskupskim imenovanjima

Nasljednik premijerke Therese May više neće odlučivati o imenovanima na visoke službe u Anglikanskoj Crkvi u Engleskoj, što je bilo uobičajeno od godine 1976.
Autor: IKA/Laudato/J.B. četvrtak, 11. srpnja 2019. u 13:49

Generalna sinoda Engleske Crkve usvojila je 9. srpnja propis prema kojemu više nije obvezna predložiti na izbor premijeru dvoje kandidata za ispražnjene biskupske ili nadbiskupske službe, piše austrijska katolička agencija Kathpress, a prenosi IKA.

Nasljednik premijerke Therese May više neće odlučivati o imenovanima na visoke službe u Anglikanskoj Crkvi u Engleskoj, što je bilo uobičajeno od godine 1976. i propisa koji je premijeru ne samo davao pravo izbora među predloženim kandidatima već i mogućnost da ih obojicu odbije, prenosi austrijska katolička agencija Kathpress. Naprimjer, premijerka Margaret Thatcher u jednom se slučaju odlučila za kandidata koji nije bio prvi izbor Crkve.

Novi propis ima izvor u prijedlogu nekadašnjega premijera Gordona Browna koji se godine 2007. izjasnio protiv toga da predsjednik Vlade odlučuje o crkvenim službama. Vlada je i dalje ostala tijesno povezana s Engleskom Crkvom, no premijer se odriče tradicionalnog prava sudjelovanja u izboru novoga biskupa već samo daje prijedlog vladaru, piše IKA.

 

Da biste komentirali, prijavite se.