Kršćani uputili poruku iz Münchena

Imamo viziju zajedništva u Europi koje je snažnije od svakog straha i egoizma. Polažemo svoje povjerenje u Duha Svetoga koji neprekidno obnavlja i oživljava svijet, istaknuto je u poruci.
Autor: IKA/Laudato/E.D. Photo: pixabay.com nedjelja, 03. srpnja 2016. u 14:22

Na kraju 4. susreta "Zajedno za Europu", koji je u Münchenu od 30. lipnja do 2. srpnja okupio više do 1 700 predstavnika tristotinjak kršćanskih udruga, pokreta i zajednica, u subotu, 2. srpnja iz središta Münchena upućena je poruka ''Susret - Pomirenje – Budućnost".

Među sudionicima bilo je i deset predstavnika iz Hrvatske, Pokreta Djela Marijina, Obnove u Duhu Svetome, Schenstatske obitelji te Međunarodne udruge katolika esperantista-ogranak u Hrvatskoj.  

U poruci se podsjeća na evanđeoske korijene europske kulture i ističe kako je evanđelje izvor nade. Isus Krist uči nas bezgraničnoj ljubavi prema svim ljudima. Usmjerava nas k putu milosrđa i pomirenja: možemo moliti oprost i uzajamno si opraštati.

- Evanđelje Isusa Krista snažni je izvor iz kojega možemo crpsti nadu za budućnost - stoji u poruci.

Upozoravajući na kulturu poštovanja, u poruci se ističe kako su nas strašna iskustva svjetskih ratova naučila da je mir dragocjeni dar koji moramo čuvati. Naša budućnost mora biti obilježena kulturom poštovanja prema drugome, čak i prema strancima.

- Pozivamo sve kršćane, a osobito poglavare Crkava da prevladaju podjele. One su uzrok patnji, nasilja, nepravdi i slabe vjeru u evanđelje. Kao kršćani želimo živjeti zajedno pomireni i u punom zajedništvu - ističe se u poruci te se kršćane potiče da žive evanđelje Isusa Krista i svjedoče ga riječima i djelima.

U poruci se poziva na poštivanje i dijalog s osobama različitih vjera i uvjerenja uz nastojanje da u svijetu poraste ljudskost i mir.

- Imamo viziju zajedništva u Europi koje je snažnije od svakog straha i egoizma. Polažemo svoje povjerenje u Duha Svetoga koji neprekidno obnavlja i oživljava svijet - stoji u poruci objavljenoj na kraju 4. susreta "Zajedno za Europu". 

Da biste komentirali, prijavite se.