Molimo za one koji su u opasnosti od razornih uragana u Americi

Sjeverni dio uragana Irme u nedjelju je stigao na otočje Florida Keys.
Autor: Hina/Laudato/M.P. Photo: youtube.com/screen shot nedjelja, 10. rujna 2017. u 17:40

Oluja koja je dan ranije pogodila sjevernu obalu Kube ojačala je na 4. kategoriju kad je u nedjelju u 7 sati po lokalnom vremenu pogodila jugozapad otočnog grada Key Westa, s brzinom od 210 kilometara na sat, objavio je državni centar za uragane.

Očekuje se da će uragan u nedjelju podići razinu mora za 4,6 metara na jugozapadu Floride, što bi moglo prouzročiti katastrofalne poplave za tisuće domova.

Floridski službenici su naredili evakuaciju sveukupno 6,3 milijuna ljudi, odnosno oko trećine sveukupnog stanovništva te savezne države.

Irma je dosad ubila najmanje 25 ljudi na karipskom području te se očekuje da će uzrokovati milijardu dolara štete Floridi, koja je treća najmnogoljudnija američka savezna država.

Florida Power & Light, tvrtka koja opskrbljuje strujom oko četvrtinu floridskog stanovništva, objavila je da je oko 500 tisuća domova ostalo bez električne energije, prenosi dpa.

Irma u SAD stiže nakon što je uragan Harvey krajem kolovoza donio rekordnu količinu oborina u Teksasu te izazvao dosad neviđene poplave i usmrti najmanje 60 ljudi, a štete se procjenjuju na 180 milijarda dolara.

Atlantska sezona uragana trajat će još gotovo tri mjeseca, do studenoga. Atlantikom trenutno hara i uragan Jose koji je pogodio već Irmom uništene Male Antile, a iako je njegova snaga u opadanju, on kao uragan 4. kategorije i dalje predstavlja opasnost, piše Washington Post.

Irma je na Kubi uzrokovala štetu sličnu onoj na drugim karipskim otocima tijekom prošlog tjedna.
 

Da biste komentirali, prijavite se.