Papa Franjo imenovao je Posebnog Izaslanika Svete Stolice za Međugorje

Novoimenovani posebni izaslanik Svete Stolice za Međugorje je mons. Henryk Hoser, SAC, poljski Nadbiskup.
Autor: radiovaticana.va/franjevci.info/Laudato/M.B. Photo: Ivan Dominik Iličić nedjelja, 12. veljače 2017. u 10:21

Na spomendan Blažene Djevice Marije, Gospe Lurdske, Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 11. veljače da je Sveti Otac Franjo imenovao Posebnog Izaslanika Svete Stolice za Međugorje u osobi Njegove ekselencije Mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog Nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave – Praga.

Poslanje Posebnoga izaslanika u Međugorje, tvrdi Tiskovni ured Svete stolice, ima cilj steći dublje spoznaje o pastoralnom stanju međugorske stvarnosti i, osobito, o potrebama vjernika koji u Međugorje dolaze na hodočasće i, na temelju toga, predložiti eventualne pastoralne pothvate za budućnost. Poslanje će dakle imati isključivo pastoralno obilježje.

Predviđeno je na nadbiskup-biskup Hoser, koji će nastaviti obavljati službu nadbiskupa-biskupa Varšave-Praga, u tijeku ljeta ispuni svoj mandat. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke istaknuo je da je slanje Posebnoga izaslanika znak pozornosti Svetoga Oca prema hodočasnicima.

Namjera nije istražna, već strogo pastoralna. Posebni izaslanik neće ulaziti u pitanja Marijinih ukazanja koja su u nadležnosti Zbora za nauk vjere, a bit će u dodiru s dijecezanskim biskupom, s malom braćom franjevcima, kojima je povjerena župa Međugorje i s mjesnim vjernicima.

Ravnatelj je zaključio kako je ovo poslanje za hodočasnike, a nije protiv nikoga.


- U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem – napisao je provincijal fra Miljenko Šteko u priopćenju na službenoj stranici Provincije.

Njegovoj ekselenciji, Nadbiskupu Hoseru, izrazio je srdačnu dobrodošlicu.

- Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga Posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće – poručio je fra Miljenko.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.