Papa: Zagađivanje okoliša znak je neodgovornosti

Poruka na skupu 'Laudato si' i veliki gradovi'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: shutterstock subota, 15. srpnja 2017. u 10:41

Poštovanje, odgovornost, odnos – tri su teme koje je papa Franjo istaknuo u poruci sudionicima skupa koji se, pod naslovom 'Laudato si' i veliki gradovi', održava u Riju de Janeiru, a koji je jučer, 13. srpnja, svojim izlaganjem otvorio kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, javlja Radio Vatikan. U dokumentu Papa upućuje još jedan apel vladama da se brinu za okoliš, ne ostajući pasivni pred zagađenjem zraka i vode.

Poštovanje Stvorenoga jedna je od naših temeljnih zadaća, istaknuo je Papa u poruci, te spominjući upravo encikliku 'Laudato si'', kojoj je posvećen spomenuti skup, napomenuo da ne možemo mirno promatrati snažno opadanje kvalitete zraka ili sve veću proizvodnju otpada koji se ne obrađuje na odgovarajući način.


Papa upozorava kako su te situacije posljedica neodgovornoga oblika manipulacije stvorenim, te napominje kako od nas traže aktivnu odgovornost za dobro sviju.

- Nažalost, primjećujemo ravnodušje prema našem zajedničkom domu, rekao je Papa. Ta pasivnost očituje gubitak osjećaja odgovornosti; zato je hitno potrebno da svaka Vlada potakne odgovorne načine djelovanja kako bi se poštovao okoliš u kojemu svi živimo, rekao je Papa.

Istaknuvši u poruci na poseban način poštovanje, odgovornost i odnos, Sveti je Otac napomenuo da je poštovanje Stvorenoga dužnost koju imamo i prema budućim naraštajima. Toj brizi trebamo poučiti druge i prenositi ju, upozorio je te istaknuo važnost vode, i pristupa vodi, koji ima biti temeljno pravo zajamčeno svima. Papa Franjo nije propustio istaknuti i važnost odnosa koji su, kako se čini, u velikim gradovima sve više u teškoćama.

- Društvo se katkada zatvara, te se živi u nepovjerenju, nedostaju korijeni, i stvara se odvojenost koja pak potiče siromaštvo. Eto zašto je potreban zajednički napor na političkoj, odgojnoj i vjerskoj razini kako bi se uspostavili ljudski odnosi koji ruše zidove koji odvajaju osobe, istaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.