Papina poruka susretu 'Put mira' Zajednice Sv. Egidija

Zajednica Sv. Egidija ima sjedište u Rimu i zalaže se u duhu Asiza za mir i međureligijski dijalog.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Laudato ponedjeljak, 11. rujna 2017. u 16:26

Čitanjem poruke pape Franje u Njemačkoj je 10. rujna otvoren susret 'Put mira' u organizaciji Zajednice Sv. Egidija. Sukobi, nasilje, terorizam i ratovi koji danas prijete milijunima ljudi, koji narušavaju svetost ljudskog života i čine svakog čovjeka krhkijim i ranjivijim opravdavaju nužnost ovakvih susreta, pojasnio je papa Franjo u svojoj poruci sudionicima. Svijetu trebaju oni koji će izgrađivati nove putove mira, osobito tamo gdje neprestano izbijaju sukobi, tamo gdje ljudi odbijaju krenuti putem pomirbe i dijaloga. Religije su, osim političkih dužnosnika i civilnih vlasti, osobito pozvane promicati molitvama i izravnim djelovanjem mir za sve. Vrijeme je da se hrabro i ustrajno zalažemo za otvaranje puta prema miru.

- A naročito je važno moliti, zato što čvrsto vjerujem da je začetak mira u molitvi. Rat nikada nije svet i nikada nasilje ne može biti počinjeno ili opravdano u ime Božje - upozorava Papa pozivajući svjetske vođe da djeluju u korist mira.

Vjerski poglavari ne smiju ostati ravnodušni prema tome, stoga Papa potiče sudionike susreta da ustraju u svojem djelovanju, jedni s drugima, a nikada više jedni protiv drugih. Povezujući mjesto susreta, u srcu Europe, i njegov cilj da pridonese miru, papa Franjo je istaknuo europski kontinent kao primjer mira.

- Mir je u srcu europske građevine, nakon ruševina koje su ostale iza dva razarajuća svjetska rata i strašne tragedije Šoaha – kazao je.

Na trodnevnom susretu u Münsteru i Osnabrücku okupilo se oko pet tisuća sudionika. To je tradicionalni međunarodni godišnji susret za mir u duhu susreta u Asizu koji je 1986. Održan na poticaj sv. Ivana Pavla II.

Da biste komentirali, prijavite se.