Priznanje 'Mimar mira' biskupu Komarici

U ime spriječenog biskupa Komarice nagradu je primio jedan od najbližih biskupovih suradnika prelat doc. dr. Miljenko Aničić, direktor biskupijskog Caritasa.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Patrik Macek/PIXSELL subota, 15. srpnja 2017. u 13:32
U petak navečer, 14. srpnja na svečanosti u prigodi svečanog obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta – spomenika mira Centar za mir i multietničku suradnju Mostar dodijelio je priznanje 'Mimar mira' banjolučkom biskupu dr. Franjo Komarici, za njegov 'doprinos u izgradnji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja'.
 
- Poslije svih godina časnog i odgovornog bavljenja svojim vjerskim poslovima, danas u funkciji biskupa banjalučkog, gospodin Franjo Komarica slovi kao glasni, angažirani i djelotvorni borac za mir, za ljudska prava, dok je uz sve nabrojeno bio i ostao oštar kritičar međunarodne zajednice i loših politika u Bosni i Hercegovini. Prepoznat i cijenjen kao neumorni borac za opstanak Hrvata u Republici Srpskoj, te traženju rješenja za budućnost naroda Bosne i Hercegovine. Bio je i ostao revnostan, glasan i dosljedan u svojim javnim pozivima na mir i praštanje. Činio je to i svojim prepoznatljivim i dobronamjernim istupima čak i u vrijeme ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, kada je poručivao da se svi ljudi moraju okrenuti prema istini i pravdi, ali i opraštanju izražavajući u nebrojeno navrata svoju pastirsku blagotvornu i pomirljivu poruku: 'Naša je kršćanska dužnost praštanje!' - napisali su, između ostaloga, u svome obrazloženju dodjeljivanja priznanja 'Mimar mira' banjolučkom biskupu Franji Komarici, direktor Centra Safet Oručević i predsjednik Upravnog odbora Alija Behram


Centar za mir i multietničku saradnju je nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana radi istraživanja i dokumentiranja važnih događaja u povijesti grada Mostara i Hercegovine, u razdoblju od 1990. do 2004. godine. Centar nastoji kroz znanstvenoistraživački rad prikupljat i podatke o mnogim događajima u Mostaru i Hercegovini, s namjerom da se ti događaji istraže i učine dostupnim javnosti, putem publikacija, knjiga i dokumentarnih filmova. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.