Redovnice koje peku hostije u Jeruzalemu

Sestara Naše Gospe od Pillara peku hostije više od 70 godina.
Autor: Laudato/D.T. Photo: Laudato četvrtak, 16. ožujka 2017. u 11:09

Zasigurno ste se pitali barem jednomu životu, gdje i kako nastaju hostije. Jedan od odgovora se nalazi u jeruzalemskom Starom Gradu, kod Sestara Naše Gospe od Pillara.
 
Redovnice svoje poslanje pečenja hostiji koje se koriste za euharistijska slavlja to jest pirčest, što je jedan je od sedam svetih sakramenata Katoličke Crkve, vrše već više od 70 godina.
 
- Da bismo ispekle dobre hostije, moramo odabrati dobro brašno inače konačni proizvod ne bi bio dobar. Jedna od dijelova pripreme je micanje svake nečistoće, jer mješavina mora biti savršeno bijela i glatka. Također je važno izabrati pravu količinu zbog broja hostija koje stroj može ispeći – govori s. Marta Gaio Marin, ravnateljica škole Naše Gospe od Pillara.
 
Časne sestre rano ujutro prave smjesu, miješajući brašno pripremljeno večer prije s potrebnom dozom vode. Mješavina se obrađuje u raznim strojevima koji osiguravaju potrebnu gustoću, koji pomoću pare i preše, kuhaju i suše hostije. U igri preciznosti i temperature, ploče su spremne za rezanje u dvije različite veličine.
 
- Prvo režemo veće komade koje će koristiti svećenik pri posvećivanju. Zatim režemo manje komade od ostatka mješavine. U konačnici ostatke stavljamo u plastične vrećice za susjede koji obično dođu ovdje i pitaju nas mogu li ih pojesti – objašnjava ravnateljica.
 
Proizvodnja hostija omogućuje časnim sestrama da uzdržavaju sebe, ali i da upravljaju školom Naše Gospe od Pillara, smještenom unutar samostanskih zidina. Španjolske sestre, kako ih mjesno stanovništvo zove, jedine u Jeruzalemu peku hostije. To je poslanje koje zahvaljujući ovih 9 žena, dopire do tisuće ljudi diljem svijeta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.