Čestitamo papi Franji četvrtu godinu pontifikata!

Prošle su četiri godine otkako je za papu izabran isusovac kardinal Jorge Mario Bergoglio. Iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19 sati prosukljao je bijeli dim, a Trgom svetog Petra u Rimu odjeknulo je 'Habemus papam'.
Autor: Laudato/T.S. Photo: Laudato/screenshot ponedjeljak, 13. ožujka 2017. u 11:14
Prvi put nakon 1300 godina za papu je izabran kardinal koji nije iz Europe. Argentinski kardinal uzeo je ime Franjo po Franji Asiškome što je već ukazalo u kojem će smjeru ići njegov pontifikat. Time je taj 76-godišnji isusovac prvi papa iz Latinske Amerike koji je postao poglavar Rimokatoličke crkve i time pastir za 1,2 milijarde katolika na svijetu.

'Božje je ime milosrđe', naglašava papa Franjo, ali je milosrđe i ključna riječ njegova pontifikata, koji danas 13. ožujka 2017. obilježava četiri godine. Milosrđe je u Papinom geslu, milosrđu je posvetio svoj prvi Angelus, ali je ono i jedna od najčešćih riječi u jutarnjim homilijama u Domu sv. Marte, a Božjem milosrđu je posvetio i Izvanrednu svetu godinu.

Milosrđe se očitovalo u znaku posebne brige za izbjeglice i selioce. Papa Franjo nije prestao naglašavati potrebu za integracijom i zaštitom svih izbjeglica i selioca, a posebno djece koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu. Podsjećamo da je papa Franjo 15. siječnja 2017. uputio je svoju Poruku za 103. Svjetski dan selilaca i izbjeglica na temu 'Migranti maloljetnici: ranjivi i bez glasa'. Više puta je Papa dao glas onima koje se ne čuje, pozivajući na pomoć izbjeglicama koji bježe od ratova i nasilja, potičući izgradnju mostova. Njegov pohod na grčki otok Lezbos 16. travanja 2016. imao je za cilj 'donijeti utjehu mnoštvu izbjeglica'.

Papa je imao snažne riječi za korupciju u napuljskom predgrađu Scampia: 'Ako zatvaramo vrata seliocima, ako ljudima oduzimamo posao i dostojanstvo, kako se to zove? Zove se korupcija! Zove se korupcija i svi mi možemo biti iskvareni… korupcija smrdi, kao što smrdi i iskvareno društvo.'

Izvanredan događaj bio je pohod Švedskoj 31. listopada i 1. studenoga 2016. godine. Bio je to jedan od važnih trenutka 17. apostolskog putovanja pape Franje, na koje je pošao povodom ekumenske komemoracije 500. obljetnice luteranske Reforme te kako bi se susreo s katoličkom zajednicom u toj zemlji. Papina briga za jedinstvo Crkve pokazala se i u njegovoj izjavi kada je rekao: 'Svijet od kršćana očekuje zajedničko svjedočanstvo, da katolici i luterani zajedno naviještaju Riječ Božju'.

Posebno treba izdvojiti Papinu postsinodsku  apostolsku pobudnicu 'Amoris leatitia'. Apostolska pobudnica donesena je 19. ožujka, kada se u Crkvi slavi svetkovina svetoga Josipa. U pobudnici su sabrani rezultati dviju sinoda o obitelji koje je proglasio papa Franjo 2014. i 2015. U dokumentu se donosi obilje citata završnih izvještaja dviju sinoda, kao i dokumenata o učenja predšasnika pape Franje kao i brojnih kateheza o obitelji samog pape Franje.

Papine geste su blagost i nježnost u zagrljaju najpotrebitijih, tvrdoća i odlučnost u osuđivanju zla.

Poželimo papi Franji dug i krepak život, puno snage u njegovim papskim obvezama i nadahnuća u snazi vjere koju je na njega izlio Duh Sveti!
 
Da biste komentirali, prijavite se.