Mise hrvatskih biskupa u rimskim bazilikama tijekom pohoda 'Ad limina'

Prigodom pohoda 'Ad limina apostolorum' biskupa članova Hrvatske biskupske konferencije od 12. do 17. studenoga biskupi će slaviti Mise u rimskim bazilikama i u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA srijeda, 07. studenog 2018. u 11:52

Latinski naziv ''ad limina Apostolorum“ prevodimo kao pohod ''na pragove apostola'', to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve.
 
Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji. Biskupi pak nastanjeni izvan Europe imaju obvezu obaviti pohod ''ad limina Apostolorum'' svakih deset godina, ali i oni moraju dostavljati pismeni izvještaj svakih pet godina.
 
Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod ''ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400.
 
Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji ''Pastor bonus'' (Dobri pastir) pohodi ''ad limina'' zapravo su ''kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora'' (br. 29)

U nedjelju 11. studenoga u 18 sati u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima biskupi će u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom proslaviti blagdan svetog Nikole Tavelića te sudjelovati na jesenskom susretu hrvatskih rimskih studenata. Koncelebriranu Misu na hrvatskome jeziku predslavit će riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.

U ponedjeljak 12. studenoga u 7.30 sati biskupi će slaviti Misu u Bazilici svetog Petra, na oltaru pokraj groba svetog Petra. Nakon Mise biskupi će otkriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod. Ploča je na latinskom, a nalazi se na lijevom zidu u hodniku koji vodi iz bazilike u sakristiju.

U srijedu 14. studenoga u 15:45 sati biskupi će slaviti Misu u Bazilici svetog Ivana Lateranskog, a u petak 16. studenoga u 16:30 sati biskupi će slaviti Misu u Bazilici svetog Pavla izvan zidina.

U subotu 17. studenoga u 9:30 sati u Bazilici Svete Marije Velike Misu će predslaviti zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II., slaveći Misu zajedno sa svetom braćom Konstantinom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.