PAPA: Isus nam donosi radost i novu nadu

Na audijenciji kod Pape sudjelovao je i dubrovački biskup Uzinić koji se nalazi na višednevnom hodočašću sa skupinom djece i mladih, štićenika Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "Maslina".
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: youtube srijeda, 30. kolovoza 2017. u 14:03

Papa Franjo za vrijeme današnje audijencije govorio je o temi, koju smatra posebno važnom, a to je odnos između nade i sjećanja; posebno sjećanja na poziv. Za primjer je uzeo poziv prvih Isusovih učenika.

- U sjećanju apostola ostalo je utisnuto to iskustvo, da su neki zapisali čak i sat kad se to dogodilo: 'Bilo je to oko desete ure' (v. Iv 1,39). Ivan je u svojoj dubokoj starosti sačuvao živo sjećanje na tu zgodu, jer je svoje evanđelje napisao u dubokoj starosti – rekao je Papa, opetujući riječi evanđelja.

Papa je naglasio kako se susret učenika s Isusom dogodio se uz rijeku Jordan, gdje je Ivan Krstitelj krstio. 

- Mladi su Galilejci bili izabrali Krstitelja za svoga duhovnika. Jednoga je dana došao Isus i krstio se u rijeci. Kada je sljedeći put ponovno onuda prolazio, Ivan Krstitelj kaže dvojici učenika: 'Evo Jaganjca Božjega!' (r. 36). To je za učenike bila ''iskra''. Ostavljaju dotadašnjeg učitelja i kreću za Isusom. Isus se okrenuo prema njima i postavio im odlučujuće pitanje: 'Što tražite?' (r. 38). Isus se u evanđeljima pojavljuje kao poznavatelj ljudskog srca. U onom trenutku je bio susreo dvojicu mladića u traženju i zdravom nemiru – pojasnio je Papa.

Sveti Otac se zapitao kakva je to mladost koja je zadovoljna; koja se ne pita o smislu? 

- Mladi koji ništa ne traže, nisu mladi, nego su umirovljenici; ostarjeli su prije vremena. A Isus se, kroz cijelo Evanđelje i u svim svojim susretima, pokazuje kao onaj koji ''užiže'' srca. Otuda ono njegovo pitanje, koje nastoji pobuditi želju za životom i srećom, koju svaka mlada osoba nosi u sebi: ''Što tražiš?''. I ja bih danas vas mlade, koji ste ovdje ili ovo pratite preko medija – htio pitati isto: ''Ti koji si mlad, mlada, što tražiš; što u svom srcu tražiš?''

Papa je u svom govoru nastavio kako poziv  Ivana i Andrije započinje prijateljstvom s Isusom, tako snažnim da 'nameće' zajedništvo života i osjećaja s njime. 

- Dvojica učenika počinju živjeti i biti uz njega te odmah postaju misionari. Nisu se nakon susreta vratili kući smireni: bili su 'pokrenuti' i to tako da njihova braća – Šimun i Jakov –  ubrzo također postaju učenicima. Otišli su k njima i rekli. 'Našli smo Mesiju, velikana; našli smo Proroka'… daju informaciju; postaju misionari tog susreta… To je bio tako dirljiv i sretan susret, da će se učenici zauvijek sjećati toga časa koji je prosvijetlio njihovu mladost i dao joj usmjerenje – rekao je papa Franjo.

Papa je govorio o tome kako se otkriva vlastito zvanje u ovome svijetu? 

- Može se otkriti na različite načine, no ova stranica evanđelja nam govori da je prvi pokazatelj toga, radost susreta s Isusom. Brak, posvećeni život, svećeništvo: svaki poziv započinje jednim susretom s Isusom koji nam donosi radost, novu nadu; vodi nas, pa i kroz kušnje i teškoće, prema sve potpunijem susretu s njime i vodi nas prema potpunoj radosti. Gospodin ne želi osobe koje je ga slijede nevoljko, bez vjetra radosti u srcu – rekao je.

Papa je zatim okupljenima postavio pitanje, na koje je zatražio da svatko odgovori u svom srcu.

- Vi ovdje nazočni, struji li vam srcem vjetar radosti? Isus hoće osobe koje su okusile da biti s njime donosi neizmjernu sreću, koja se svakoga dana može obnoviti. Učenik kraljevstva Božjega koji nije radostan ne evangelizira ovaj svijet. Ne postaje se Isusovim propovjednikom izoštravajući retoričko oruđe, nego čuvajući u svom pogledu bljesak istinske sreće. S tog razloga kršćanin, poput Djevice Marije, čuva plamen svoje zaljubljenosti. Sigurno, u životu postoje kušnje, trenuci u kojima je potrebno ići naprijed bez obzira na hladnoću i protivan vjetar. Ali kršćani poznaju put koji vodi do svetog plamena koji ih je zapalio jednom zauvijek –  kazao je Sveti Otac.

Papa je poručio prisutnim da ne gube nadu.

- Lijepo vas molim, razočaranim i nesretnim osobama ne dajmo za pravo; ne slušajmo onoga koji nam cinički kaže da ne gajimo životne nade; ne uzdajmo se u onoga tko već u začetku gasi svaki entuzijazam, govoreći da nijedan pothvat nije vrijedan cjeloživotne žrtve; ne slušajmo one koji su ''stara'' srca; koji guše mladenačku euforiju, nego starima kojima oči sjaje nadom. Gajimo zdrave 'sanje' – pozvao je papa Franjo.

Papa je svoj govor završio ovim riječima.

- Bog želi da – dok smo na putu i pozorni na životnu zbilju – budemo sposobni sanjati poput Njega i s Njime. Sanjati o jednom drugačijem svijetu. Ako san utrne – sanjati ga ponovno – vraćajući se s nadom na ono prvotno sjećanje. To je, dakle, temeljna dinamika kršćanskoga života: sjetiti se Isusa… Pavao je govorio svom učeniku: ''Sjećaj se Isusa Krista''. Sjećati se Isusa, plamena ljubavi po kojem smo život pojmili kao ''projekt dobra'' i tim nam je plamenom ponovno oživjeti svoju nadu –  rekao je u zaključku svoje današnje pouke papa Franjo.

Sveti Otac je nakon pojedinačnih pozdravnih govora na svjetskim jezicima, uputio i jedan apel.

- Preksutra, 1.  rujna obilježava se Dan molitve i brige za Stvoreno. Ovom prigodom, ja i dragi brat Bartolomej, ekumenski patrijarh Carigrada, zajedno smo pripremili poruku. U njoj sve pozivamo da poštuju i zauzmu stav odgovornosti prema Stvorenome. Također apeliramo i na one koji imaju važne uloge da čuli vapaj Zemlje i vapaj siromašnih, koji od ekološke neravnoteže najviše trpe - rekao je Papa.

Na audijenciji kod Pape  sudjelovao je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji se nalazi na višednevnom hodočašću sa skupinom djece i mladih, štićenika Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "Maslina" iz Dubrovnika, a voditelj puta je don Robert Čibarić, župnik župe sv. Mihajla - Lapad u Dubrovniku i bivši ravnatelj biskupijskog Caritasa. Don Robert je osoba koja se u Hrvatskoj zauzima da sva djeca po hrvatskim domovima dobiju, uz pomoć donatora i zajednice, stipendije koje bi im, kasnije kad bude vrijeme za osamostaljivanje u životu bile od velike pomoći.

Na audijenciji će sudjelovati i skupina vaterpolista proslavljenog dubrovačkog vaterpolskog kluba "Jug", na čije važnije utakmice biskup Uzinić redovito ide, a koji nakon osvajanja raznih titula rado navrate do svog biskupa.
 

Da biste komentirali, prijavite se.