Papa: Bogohuljenje je zazivati Boga kako bismo opravdali vlastite grijehe i zločine

'Ne' nasilju u ime religije – istaknuo je papa Franjo u svom govoru sudionicima međunarodne konferencije o nasilju počinjenom u ime religije koja se ovih dana održava u Rimu, a koje je primio u audijenciju.
Autor: Radio Vatikan/Laudato/K.P. Photo: Radio Vatikan subota, 03. veljače 2018. u 09:02
Konferencija se održava o temi "Borba protiv nasilja počinjenog u Božje ime“, a okupila je oko pedeset političkih i vjerskih vođa, među kojima je i kaldejski patrijarh Louis Rafael Sako, da bi razgovarali o tome kako se boriti s rastućim problemom vjerski motiviranog terorizma.
 
Bog, ljubitelj života, nikad ne prestaje ljubiti čovjeka, i tako nas potiče da odbacimo put nasilja – istaknuo je Sveti Otac ponavljajući tako ono što je 27. travnja prošle godine rekao u svom govoru za vrijeme Međunarodne konferencije o miru na kairskom Sveučilištu al-Azhar. Iznad svega i posebno u naše vrijeme religije su pozvane poštovati tu zapovijed jer, dok smo u hitnoj potrebi Apsoluta, ključno je odbaciti "apsolutiziranje“ koje bi opravdalo nasilje. Nasilje je nijekanje svakog autentičnog vjerskog izraza. Naša je obveza osuditi kršenje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, razotkriti pokušaje opravdavanja svakog oblika mržnje u ime religije i osuditi te pokušaje kao idolopokloničke karikature Boga, nastavio je Papa.
 
Nasilje koje se promiče i čini u ime religije može samo diskreditirati samu religiju. Posljedično, takvo nasilje moraju osuditi svi, a posebno istinski religiozne osobe koje znaju da je Bog uvijek dobrota, ljubav i suosjećanje, te da u njemu nema mjesta za mržnju, ogorčenost ili osvetu. Religiozna osoba zna da je među najvećim bogohulama zazivati Boga kao opravdanje za vlastite grijehe i zločine, zazivati ga kako bismo opravdali ubijanje, masovna ubojstva, porobljavanje, iskorištavanje u svim njegovim oblicima, ugnjetavanje i progon pojedinaca i čitave populacije - naglasio je Sveti Otac.
 
Religiozna osoba zna da je Bog Sveti i da nitko ne može tvrditi da koristi njegovo ime kako bi činio zlo. Svi vjerski vođe pozvani su razotkriti svaki pokušaj manipulacije Bogom u svrhu koja nema nikakve veze s njim ili s njegovom slavom. Neumorno se trudeći, trebamo pokazati da je svaki ljudski život svet, da zaslužuje poštovanje, uvažavanje, suosjećanje i solidarnost, bez obzira na narodnost, vjeroispovijest, kulturu ili ideološka i politička uvjerenja, rekao je Sveti Otac.
 
- Pripadanje određenoj vjeroispovijesti ne daje nikakvo dodatno dostojanstvo i prava pojedincima, a niti ih nepripadnost niječe ili umanjuje. Prema tome, politički i vjerski vođe, kao i učitelji te oni koji su angažirani na području obrazovanja, formacije i komunikacije trebaju raditi zajedno kako bi upozorili sve one koji su u iskušenju izopačenih oblika pogrješne religioznosti da ti oblici nemaju nikakve veze sa svjedočenjem religije koje je dostojno njezina imena - kazao je Papa Franjo.
 
To će pomoći svim onim ljudima dobre volje koji traže Boga susresti ga u istini, susresti Onoga koji nas oslobađa od straha, mržnje i nasilja, te koji želi koristiti kreativnost i energiju svake osobe kako bi širio svoj plan ljubavi i mira, koji nudi svima, rekao je Papa te zaključio izražavajući prisutnima svoju zahvalnost za njihovu spremnost da se angažiraju u promišljanju i dijalogu o toj vrlo važnoj temi, kao i za njihov stručni prinos rastu kulture mira koja je utemeljena na istini i ljubavi.

 
Da biste komentirali, prijavite se.