Papa: Bračni drugovi koji žive u jedinstvu i vjernosti su 'tiha propovijed za sve'

Primivši u audijenciju članove Rimske rote u prigodi početka sudske godine Papa je u svome obraćanju istaknuo vrijednost jedinstva i vjernosti u bračnoj zajednici.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: vaticannews.va srijeda, 30. siječnja 2019. u 12:50

- Toliki su kršćanski supruzi tiha propovijed za sve, to je, rekao bih, propovijedanje 'svagdanom', svakodnevno, i nažalost moramo konstatirati da za bračni par koji živi zajedno tolike godine nema mjesta u vijestima – i to je tužno – dok skandali, rastave, razvodi lako nađu mjesto među vijestima. Supruzi koji žive u jedinstvu i vjernosti su tiha propovijed za sve i odražavaju Božju sliku - rekao je papa Franjo u obraćanju članovima Rimske rote.

Napomenuo je kako se stalna i trajna pastoralna briga Crkve za dobrobit braka i obitelji mora ostvarivati raznim pastoralnim sredstvima.

- S druge strane, supruzi koji žive svoj brak u velikodušnom jedinstvu i vjernoj ljubavi, podržavajući jedni druge milošću Gospodinovom i uz nužnu potporu crkvene zajednice, predstavljaju dragocjenu pastoralnu pomoć Crkvi - kazao je.

Prema Papi 'supruzi koji žive u jedinstvu i vjernosti dobro odražavaju sliku i sličnost Božju'.

- To je dobra vijest: ta vjernost je moguća, jer je to dar, supruzima kao i prezbiterima. To je vijest koja bi također trebalo učvrstiti vjerno i služenje puno evanđeoske ljubavi biskupa i svećenika, kao što su ljubav i bračna vjernost supružnika Akvile i Priscile bili utjeha Pavlu i Apolonu. U društvu koje je sve više sekularizirano, vjernicima katolicima je teško svjedočiti način života prema evanđelju, također u pogledu sakramenta braka. Potrebno je da Crkva, u svim svojim artikulacijama, djeluje usklađeno kako bi pružala odgovarajuću duhovnu i pastoralnu potporu - kazao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo da bi ženidba bila valjano sklopljena ona zahtijeva da se u svakom od ženidbenih drugova uspostavi 'puno jedinstvo i sklad s drugim', tako da dva supruga 'postanu jedno', ali brak također zahtijeva predanost vjernosti koja obuhvaća sav život, tako da brak postane trajna zajednica svega života (consortium totius vitae).

- Jedinstvo i vjernost dvije su važne i nužne vrijednosti ne samo među supruzima već općenito u međuljudskim i društvenim odnosima. Svi smo svjesni neprilika do kojih dolazi u građanskoj zajednici zbog neispunjenih obećanja, gaženja zadane riječi i preuzetim obvezama - kazao je Papa.

Brak zahtijeva 'trostruku pripremu' koja mora biti 'daljnja, bliža i stalna', istaknuo je Papa na današnjoj audijenciji u kojoj je primio članove Rimske rote u kojoj je Papa naglasio vrijednost jedinstva i vjernosti.

- Dviju nužnih i konstitutivnih dobara braka koja budućim supruzima treba ne samo na prikladan način ilustrirati, nego ona iziskuju pastoralno djelovanje Crkve, osobito biskupa i svećenika, kako bi pratili obitelj u različitim etapama njezina oblikovanja i razvoja - dodao je.

Kazao je kako stalna priprema, 'treba na ozbiljan i strukturalan način uključivati različite etape bračnog života, kroz pažljivu izgradnju (formaciju), čiji je cilj povećati svijest kod supružnika o vrijednostima i obvezama svojstvenim njihovom pozivu'. Glavni nositelji ove izgradnje 'su pastiri'.

- U nju se treba uključiti crkvena zajednica u svojim različitim sastavnicama koje su suodgovorne za ovu pastoralnu brigu pod vodstvom dijecezanskog biskupa i župnika - napomenuo je Sveti Otac.

Stoga je Papa istaknuo 'primarnu odgovornost pastira' i ujedno pozvao na 'aktivno sudjelovanje zajednice u promicanju braka i praćenju obitelji duhovnom i formacijskom podrškom' po uzoru na svete supruge Akvilu i Priscilu koji su bili među 'najvjernijim suputnicima misije svetoga Pavla'.

- Stoga molimo Duha Svetoga da i danas podari Crkvi svećenike koji su sposobni cijeniti i vrednovati karizme supruga sa čvrstom vjerom i apostolskim duhom poput Akvile i Priscile - zaključio je.

 

Da biste komentirali, prijavite se.