Papa Franjo pred rabinima pohvalio zbližavanje židova i katolika

Papa Franjo u četvrtak je izrazio zadovoljstvo zbog zbližavanja židova i katolika u zadnjih pedesetak godina i zbog njihove sadašnje otvorenosti za 'suradnju', primajući izaslanstvo rabina u Vatikanu.
Autor: HINA/Laudato/J.B. Photo: pixabay.com četvrtak, 31. kolovoza 2017. u 18:01

Zadnjih godina 'uspjeli smo se zbližiti zahvaljujući djelotvornom i plodnom dijalogu', rekao je Papa, primajući čelnike Europske rabinske konferencije, Američkog rabinskog vijeća i Povjerenstva za dijalog sa Svetom Stolicom koje djeluje pri Velikom izraelskom rabinatu.

Izaslanstvo je Svetom Ocu, rođenom u Argentini, predalo izjavu pod nazivom 'Između Jeruzalema i Rima' u kojoj se 'ne skrivaju teološke razlike između naših vjerskih tradicija', priznao je Papa. No u njoj se također 'izražava čvrsta želja za još boljom suradnjom danas i ubuduće', izrazio je zadovoljstvo papa Franjo.

Papa se u toj prigodi osvrnuo na dokument Drugog vatikanskog sabora 'Nostra Aetate' o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama, u kojemu je još 1965. izraženo poštovanje prema drugim religijama, pa tako i judaizmu, što je bio zaokret u odnosu na ranija stoljeća protužidovskog raspoloženja u Katoličkoj crkvi.

Jorge Bergoglio je ocijenio da se izjava koju su mu predali rabini izravno naslanja na Nostra Aetate. Taj je dokument, podsjetio je, 'bacio svjetlo na početke kršćanske vjere koje, po božanskom otajstvu spasenja, nalazimo još u praocima: Mojsiju i prorocima'.

Papa Franjo je više puta pokazao znak dobre volje prema židovstvu, ali i islamu, od početka svoje službe 2013. Iduće godine je posjetio Svetu Zemlju, kao i njegovi predšasnici Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. U srpnju 2016. je bio u Auschwitzu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.