Papa će krajem studenog posjetiti Mjanmar i Bangladeš

Prihvativši poziv šefova država te biskupa Mjanmara i Bangladeša, papa Franjo će od 27. do 30. studenog 2017. godine biti u apostolskom posjetu Mjanmaru, te će pohoditi gradove Yangon i Naypyidaw, te potom od 30. studenog do 2. prosinca Bangladeš i glavni grad Dhaku.
Autor: Radio Vatikan/Laudato/M.R. Photo: Radio Vatikan srijeda, 30. kolovoza 2017. u 12:12

Program posjeta bit će objavljen uskoro – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Greg Burke, u priopćenju koje je objavljeno jutros.

Objavljeni su također moto i logo Papinog pohoda Mjanmaru i Bangladešu. Moto apostolskog posjeta Mjanmaru glasi „Ljubav i mir“. Kršćanski je mir utemeljen na ljubavi, a bez ljubavi nema ni mira. Ljubav, koju narod te azijske zemlje najviše cijeni, utrt će put prema miru. Cilj pohoda Svetoga Oca Mjanmaru jest promicati ljubav i mir – stoji u priopćenju.

Logo je pak u obliku srca, a ljubav je zajedničko tlo kršćanstva i budizma. Upravo taj pojam stvara međusobno poštovanje i prihvaćanje između kršćana i budista – stoji nadalje u tekstu.

– Vrpce koje oblikuju srce dvije su zastave: bijelo-žuta predstavlja Vatikan, dok žuto-zelena-crvena vrpca Mjanmar. Karta te azijske zemlje obojana je duginim bojama, a što predstavlja multietničnost Mjanmara u kojem živi 8 velikih plemena i 135 drugih etničkih skupina s različitim jezicima, dijalektima i kulturama. Konačno, fotografija Svetog Oca s golubicom želi istaknuti kako on dolazi kao glasnik mira.

Moto Papina pohoda Bangladešu glasi „Sklad i mir“. Prva se riječ odnosi na doživljeni sklad u toj zemlji, a u isto vrijeme izražava težnju za mirom među vjeroispovijestima, kulturama, narodima, društvom, poviješću, nasljedstvom i tradicijama u toj južnoazijskoj zemlji. S druge strane, riječ „mir“ predstavlja doživljeni mir, ali i čežnju za istim u budućnosti s vizijom integriranog ljudskog i duhovnog razvoja u Bangladešu – istaknuto je u priopćenju.

Na logu se nalaze ptica mira, križ i vodeni ljiljan. Stilizirani crtež ptice simbolizira papu Franju koji u Bangladeš dolazi kao poslanik sklada i mira, a također predstavlja njegov slobodni duh – stoji u dokumentu. Njegova je prisutnost radosno slavlje za tu zemlju i Crkvu. Križ pak predstavlja Kristovu prisutnost i Božju ljubav prema čovječanstvu. Bangladešani su višekulturni i višereligijski narod koji zajedno živi u duhu sklada utemeljenog na zajedničkoj svezi koja je predstavljena vodenim ljiljanom, nacionalnim cvijetom te zemlje. Taj cvijet simbolizira također život i nadu te izražava kako je vjera kršćana u Bangladešu itekako živa makar ih nema mnogo. Ptica i cvijet predstavljaju uz to Majku zemlju, naš zajednički dom.

Što se boja tiče, zelena, crvena i žuta nacionalne su boje Bangladeša i Vatikana. Kombinacija tih boja izražava jedinstvo i trajno prijateljstvo između tih dviju zemalja, podsjećajući na činjenicu da je Vatikan bio jedna od prvih zemalja koja je međunarodno priznala Bangladeš po njegovu osamostaljenju 1971. godine. Konačno, plava boja teksta u logu simbolizira mir, kao i bistre vode rijekâ u Bangladešu – stoji na kraju priopćenja.Da biste komentirali, prijavite se.