Papa se susreo s predstavnicima domorodačkih naroda

Prije opće audijencije srijedom, 15. veljače, Sveti se Otac u maloj dvorani Pavao VI. susreo s četrdeset predstavnika domorodačkih naroda, koji su se okupili u Rimu u prigodi 40. zasjedanja Vijeća upravitelja Međunarodnoga fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/E.D.H. Photo: pixabay.com četvrtak, 16. veljače 2017. u 10:52

Papa Franjo izrazio je zadovoljstvo zbog toga susreta te kazao:

- Drago mi je da vas srećem na završetku 3. foruma domorodačkih naroda, koji je organizirao Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, čiju četrdesetu obljetnicu ustanovljenja obilježavamo ove godine. Vi ste pokušali otkriti nove načine za unaprjeđenje gospodarske odgovornosti domorodačkih naroda. Uvjeren sam da je glavni problem u tome kako društveni i kulturni razvoj pomiriti sa zaštitom posebnosti domorodaca i njihovih teritorija – primijetio je Papa.

Problem se uočava uglavnom kada se pokušaju ustrojiti gospodarske aktivnosti koje se mogu kositi s domorodačkom kulturom i njihovim iskonskim odnosom sa zemljom.

- Glede toga, pravo na prethodni i informirani pristanak uvijek bi moralo prevladati, što predviđa članak 32 Deklaracije o pravima domorodačkih naroda. Jedino je tako moguće jamčiti miroljubivu suradnju između upravnih vlasti i domorodačkih naroda, nadvisujući oprečnosti i sukobe – ustvrdio je Papa.

- Drugi se vidik razvoja odnosi na određivanje vodiljâ i projekata koji u obzir uzimaju domorodački identitet, s posebnom pozornošću prema mladima i ženama. Potrebno je uključivanje, a ne samo obzir! To znači da Vlade trebaju domorodačke zajednice priznati sastavnicom stanovništva, koju treba vrjednovati, s njom se savjetovati i poticati suradnju na lokalnoj i nacionalnoj razini – kazao je papa Franjo.

Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede može svojim financiranjem i svojom stručnošću učinkovito pridonijeti razvojnom programu, priznajući da se „tehnološki i gospodarski razvoj ne može smatrati napretkom ako ne ostvaruje bolji svijet i veću kvalitetu života (Laudato sì, 194).

- Od srca vam zahvaljujem na vašoj prisutnosti i molim Svemogućega da blagoslovi vaše zajednice i prosvijetli djelovanje svih onih koji u Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede imaju upravne odgovornosti – zaključio je Sveti Otac. 

Da biste komentirali, prijavite se.