Proglašavanje dekreta Kongregacije za kauze svetaca

Papa Franjo jučer je primio kardinala Angela Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetaca, i ovlastio Kongregaciju da proglasi dekrete o čudima, mučeništvima i herojskim krepostima 16 slugu i službenica Božjih.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: screenshot četvrtak, 08. studenog 2018. u 15:27

Herojske kreposti i potvrda štovanja od pamtivijeka ('ekvivalent' beatifikaciji) priznati su sluzi Božjem Micheleu Giedrojću, zavjetovanom laiku iz Reda svetog Augustina koji je rođen u Giedrojci u Litvi oko 1420. godine a umro u Krakovu (Poljska) 4. svibnja 1485. godine.

Na istoj audijenciji papa Franjo ovlastio je Kongregaciju da proglasi dekrete o čudima koja se pripisuje zagovoru časne službenice Božje Edvige Carboni, laikinje iz Italije, te časne službenice Božje Bianchi Porre, laikinje. Proglašeni su i dekreti o mučeništvu slugu Božjih Angela Cuartasa Cristobala i osmorice drugova, te Mariana Mullerat i Soldevila ubijenih iz mržnje prema vjeri tijekom Španjolskoga građanskog rada i sluge Božjega Giacoma Alfreda Millera.

Papa je ovlastio Kongregaciju da proglasi dekrete o herojskim krepostima slugu i službenica Božjih: nadbiskupa Giovannija Jacona, biskupa Alfreda Marija Obviara, dijecezanskih svećenika Giovannija Ciresole i Luigija Bosija, svećenika Luigija Marije Rainerija, te redovnica Rafaele od Kristove Muke (svjetovnog imena: Raffaella Veintemilla Villacis), Marije Antonije od Isusa (svjetovnog imena: Maria Antonia Pereira y Andrade), Arcangele Badose Cuatrecasas, i Marije Žalosne od Svetoga boka (svjetovnog imena: Maria Luciani) kao i sluge Božjega Lodovica Coccapanija, laika iz Franjevačkoga svjetovnog reda.

 

Da biste komentirali, prijavite se.