Pronađimo snage kako bi provjerili svoje tlo, donoseći Gospodinu svoje kamenje i trnje

A kakvo je tvoje srce?
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: youtube.com/screenshot utorak, 18. srpnja 2017. u 15:51

Sveti Otac je s prozora Apostolske palače u Vatikanu, vjernike pozvao na preispitivanje vlastitog srca, usporedivši ga s tlom iz evanđeoskog odlomka 15. nedjelje kroz godinu.
 
Slikom o sijaču Isus se predstavlja kao osoba koja se ne nameće, već se predlaže, ne privlači nas osvajanjem, već sebedarjem.

- On strpljivo i velikodušno sije svoju Riječ, a ta Riječ nije ni krletka ni zamka, već sjeme kadro donijeti plod. Na koji način? Ako ga prihvatimo – rekao je Papa.
 
Naglasio je kako se prispodoba odnosi prije svega na nas same.

- Više govori o tlu, nego o sijaču. Isus čini takoreći ''duhovni rendgen'' našeg srca – tla na koji pada sjeme Riječi. Naše srce poput tla može biti dobro, i tada će Riječ donijeti ploda, no može biti i tvrdo, nepropusno. To se događa kad čujemo Riječ, no ona od nas odskoči, kao da je pala na cestu – pojasnio je.
 
Pojasnio je još dvije vrste tla koja u različitoj mjeri možemo imati u sebi.
 
- Prvo je tlo ''kamenito''. Pokušajmo ga zamisliti: kamenito je tlo ono ''na kojem nema mnogo zemlje'' (usp. r. 5), zbog kojeg sjeme niče, ali ne uspijeva pustiti duboke korijene. Takvo je i površno srce, koje prihvaća Gospodina, želi moliti, voljeti i svjedočiti, ali ne ustraje, umara se i nikada ne polijeće. U srcu bez dubine, kamenje lijenosti ima prevagu nad dobrom zemljom, a ljubav je nepostojana i prolazna. Čovjek koji prihvaća Gospodina samo kad je za to raspoložen, ne donosi ploda – upozorio je.
 
Posljednja vrsta tla je ono trnovito, puno grmlja koje guši dobre biljke.
 
- Što predstavlja ovo grmlje? 'Brige svijeta i zavodljivost bogatstva' (r. 22) kaže Isus. Grmlje su poroci koji se bore protiv Boga, gušeći Njegovu prisutnost: prije svega idoli svjetovnog bogatstva, gramzivi život za sebe, radi posjedovanja i moći. Ako njegujemo ovo grmlje, gušimo rast Boga u sebi. Svatko može prepoznati svoje maleno ili veliko trnje, poroke u vlastitom srcu, više ili manje ukorijenjeno grmlje koje se Bogu ne sviđa te priječi čistoću srca. Potrebno ih je iščupati, inače Riječ ne donosi ploda – pozvao je Papa.
 
Na kraju je zaključio kako nas Isus ove nedjelje poziva da pogledamo u sebe, da zahvalimo zbog vlastitog dobrog tla te poradimo na tlu koje još nije dobro.
 
- Zapitajmo se: je li naše srce otvoreno za primanje sjemena Božje Riječi u vjeri? Zapitajmo se: je li u nama kamenje lijenosti još uvijek veliko i brojno? Uočimo i nazovimo pravim imenom grmlje poroka. Pronađimo snage kako bi provjerili tlo, donoseći Gospodinu u ispovijedi i molitvi svoje kamenje i svoje trnje. Isus, dobri sijač, radosno će tada učiniti i dodatni posao: očistiti će naše srce, mičući kamenje i trnje što guši Njegovu Riječ – zaključio je Sveti Otac.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.