Sveta Stolica na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji

Međunarodni olimpijski odbor je formalno pozvao izaslanstvo Svete Stolice da sudjeluje na inauguraciji Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: wikimedia.org nedjelja, 04. veljače 2018. u 12:20

Bit će to, dakle, prvi put da simboličko vatikansko izaslanstvo sudjeluje, ne samo na svečanosti otvaranja, što se već zbilo u Riju de Janeiru 2016. godine, nego i na olimpijskim natjecanjima na programu od 5. do 7. veljače, i to u ulozi promatrača.
 
Međunarodni olimpijski odbor je formalno pozvao izaslanstvo Svete Stolice, kojemu je na čelu dotajnik Papinskoga vijeća za kulturu, msgr. Melchor Sánchez de Toca y Alameda, da sudjeluje na inauguraciji Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu u Južnoj Koreji, objavio je vatikanski poluslužbeni dnevnik L'Osservatore Romano.
 
- Otvaranje Zimskih igara u Pyeongchangu nedaleko od granice koja razdvaja dvije Koreje, najjače militarizirane granice na svijetu, dobiva jedinstvenu simboličku vrijednost u nazočnosti sportaša iz Sjeverne Koreje koji na igrama sudjeluju u okviru jedinstvenoga odbora zajedno sa svojim kolegama iz Južne Koreje. Na taj način slabašno olimpijsko primirje daje priliku da se i dalje nadamo svijetu bez ratova, unatoč brojnim sukobima koji su u tijeku – primijetio je msgr. Sánchez de Toca y Alameda.
 
Kao znak prijateljstva dotajnik Papinskoga vijeća za kulturu predat će predsjedniku Međunarodnoga olimpijskog odbora, Nijemcu Thomasu Bachu, i korejskim sportašima, majice ekipe Athletica Vaticana, atletske momčadi koju čine zaposlenici Svete Stolice, a koju je Državno tajništvo povjerilo pokroviteljstvu Papinskoga vijeća za kulturu.
 
Riječ je o ekipi čija su temeljna sportska obilježja solidarnost i prijateljstvo. Osim toga, „Papini maratonci“, kako ih nazivaju, koji su u rujnu, na Putu mira, trčali zajedno s povijesnom izraelskom ekipom Maccabi i s trkačima rimske muslimanske zajednice, u ožujku će se pobratimiti s njemačkom protestantskom ekipom iz Lutherova grada Wittenberga.
 
- Neka vrsta opće skupštine članova Međunarodnoga olimpijskog odbora bit će održana 7. veljače, a na njoj će se razgovarati o važnim temama iz sportskoga programa u cijelom svijetu – rekao je msgr. Sánchez de Toca y Alameda.
 
U međuvremenu, iako u nemogućnosti za izravno sudjelovanje 'vatikanskih sportaša' na olimpijskim igrama, prijateljski se odnosi i suradnja između Međunarodnoga olimpijskog odbora i Svete Stolice nastavljaju u različitim projektima, kao što su, primjerice, Olimpijske igre za mlade, na programu u listopadu u Buenos Airesu.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.