"Vrijeme stvorenoga" – rujan kao mjesec molitve i djelovanja za očuvanje planeta

Svjetska ekumenska inicijativa prigoda je za zaštitu našega zajedničkog doma, da budemo njegovi čuvari i da razvijamo njegove darove.
Autor: vaticannews.va/Laudato/M.P. Photo: pixabay.com četvrtak, 20. lipnja 2019. u 16:27

Sudjelujmo svi u inicijativi 'Vrijeme stvorenoga'! Poticaj je to koji je Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja upravio svim biskupima, u nedavno odaslanom pismu, o kojemu je u utorak 18. lipnja objavio posebno priopćenje. 
 
Inicijativa traje od 1. rujna do 4. listopada.
 
Poziv je to pastirima da u okviru svoje odgovornosti u pastoralnom vodstvu pripreme to posebno svjetsko ekumensko vrijeme molitve i djelovanja u svrhu zaštite našega zajedničkog doma, koje traje mjesec dana.
 
U tom poticaju dikasteriju se pridružuju Svjetski katolički pokret za klimu i Crkvena panamazonska mreža, a poziv je upućen i svim crkvenim zajednicama, kako bi slavile život i štitile sve od Boga stvoreno.
 
Prijedlozi za sudjelovanje u toj inicijativi su različiti: od klanjanja pred Presvetim i molitve, do skupljanja otpada, apela za promjenu politika kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, te kako bi se ustanovili odbori za promicanje cjelovite ekologije i sudjelovalo u aktivnostima potpore stavljajući u praksu encikliku Laudato si'.
 
Brojne biskupije i župe u cijelom svijetu već planiraju svoje događaje. 'Vrijeme stvorenoga' je ekumenski trenutak, u kojemu sudjeluju Anglikanska zajednica, Svjetski luteranski savez, Svjetsko vijeće Crkvi (KEK) i Svjetski evangelički savez. Mrežna stranica Vremena stvorenoga, http://seasonofcreation.org/, sadrži sve druge informacije.
 
Ekumenski upravni odbor ove je godine za tu inicijativu predložio temu 'Mreža života'; a njome želi istaknuti potrebnu zaštitu biološke raznolikosti. Sve je veći gubitak nekih bioloških vrsta. U nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjenih naroda procjenjuje se da danas na našem planetu jednoj od devet vrsta prijeti istrebljenje. Inicijativa 'Vrijeme stvorenoga', osim toga, snažno je povezana i sa sljedećom biskupskom sinodom o Amazoniji, na kojoj će se raspravljati o cjelovitoj ekologiji.
 
Pismo na koje se poziva spomenuto priopćenje potpisao je msgr. Bruno Marie Duffé, tajnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u kojemu on ističe da briga o stvorenomu pomaže u zaštiti baštine koju nam je dao Stvoritelj, baštine koja je bitna za naše blagostanje. Msgr. Duffé također podsjeća kako je papa Franjo u enciklici Laudato si' napomenuo da prirodu ne možemo smatrati odvojenom od nas ili jednostavnim okvirom našega života. Uključeni smo u nju, njezin smo dio i prožeti smo njome, istaknuo je papa Franjo.
 

 

Da biste komentirali, prijavite se.