'Žeđ za Bogom' tema je duhovnih vježbi za Papu i članove Rimske kurije

Duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije održat će se od 18. do 23. veljače u Domu "Božanskoga Učitelja" u Aricci, nedaleko od Rima.
Autor: Radio Vatikan/Laudato/K.P. Photo: Radio Vatikan petak, 09. veljače 2018. u 10:46

Papa Franjo je pastir i otac koji nam proročkom snagom svojih gesta i svojih riječi, svojom jednostavnom i jasnom komunikacijom, vraća svježinu evanđelja, istaknuo je portugalski svećenik Jose Tolentino de Mendonca, pozvan voditi duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije, koje će se održati od 18. do 23. veljače u Domu "Božanskoga Učitelja" u Aricci, nedaleko od Rima.

Hrabrost pape Franje
U razgovoru za Vatican News, pater Tolentino, 53-godišnji međunarodno poznati teolog, pjesnik i pisac, istaknuo je hrabrost pape Franje; njegovu proročku hrabrost koja dotiče sve ljude i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On je doista veliko svjedočanstvo Duha Svetoga u Crkvi i u svijetu našega vremena, kazao je teolog.

Razmatranja će biti usredotočena na temu žeđi
Pater Tolentino, aktualni zamjenik rektora Katoličkoga sveučilišta u Lisabonu i konzultor Papinskoga vijeća za kulturu, kazao je da je Papin poziv prihvatio u poniznosti jersamo sam jednostavni svećenik; a s tim se izazovom suočava u duhu služenja Crkvi i Svetom Ocu. U svojim će razmatranjima govoriti o žeđi, a njihovi naslovi glase: 'Učenici čuđenja', 'Primijetio sam da sam žedan', 'Ta nevažna žeđ', 'Žeđ za Isusom', 'Suze pripovijedaju o žeđi', 'Piti iz vlastite žeđi', 'Oblici želje', 'Slušati žeđ periferija', i 'Blaženstvo žeđi.'

I Isus je rekao: "Žedan sam"
Ljudsko je srce neiscrpni spremnik žeđi. Svako je ljudsko biće žedno. Žedno je ljubavi, priznanja, odnosa, dostojanstva, dijaloga, žedno je susreta, žedno je ljudskosti i vrlo je žedno Boga. Među posljednjim su Isusovim riječima na križu bile upravo te riječi: 'Žedan sam'. A to je i dalje vapaj koji Isus povjerava svojoj Crkvi. Isus traži od Crkve da bude sudionica te žeđi za Bogom i čovjekom. Riječ je o žeđi koju prije svega treba otkriti kako bi se shvatilo tko ju može utažiti, kazao je pater Tolentino

Kršćani trebaju biti lokomotiva društva
U tom je kontekstu portugalski teolog podsjetio kako papa Franjo traži da se sjetimo žeđi ljudskoga roda, duhovne, moralne, i materijalne žeđi; da se iz dubine srca sjetimo svoje siromašne braće i sestara, ne odbacujući nikoga, ne odustajući ni od koga, ne ostavljajući nikoga iza sebe. Kršćani trebaju biti proročka lokomotiva društva u kojemu žive, a to se može vidjeti po etičkoj kvaliteti našega života, posebice u suzbijanju siromaštva i u pozornosti prema siromašnima, istaknuo je pater Tolentino.

 

Da biste komentirali, prijavite se.