Diplomacija Svete Stolice

Za diplomatsku aktivnost Svete Stolice, zaduženo je Državno tajništvo, Odsjek za odnose s državama.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: pixabay nedjelja, 14. siječnja 2018. u 09:44
U govoru članovima Diplomatskoga zbora ovjerovljenoga pri Svetoj Stolici, koje je 8. siječnja primio u tradicionalnu audijenciju na početku godine, papa Franjo se osvrnuo na zaštitu života, na prijeko potrebno zauzimanje za mir s kojim je izravno povezano i zauzimanje u razoružavanju; govorio je i o obitelji i izazovima koji su pred njom, o brizi za migrante, kao i njihovoj integraciji, o vjerskoj slobodi, pravu na rad i očuvanju okoliša. Te su teme gotovo jednako aktualne u svim zemljama iz kojih dolaze njihovi predstavnici pri Svetoj Stolici.
 
Diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ima 185 zemalja. Među njima su ubrojeni i Suvereni viteški malteški red te Europska unija.
 
Za diplomatsku aktivnost Svete Stolice, zaduženo je Državno tajništvo, Odsjek za odnose s državama. 
 
Među nove diplomatske odnose ubrajaju se oni s Republikom Unijom Mjanmar, uspostavljeni 4. svibnja prošle godine. Od 1. do 7. siječnja ove godine Svetomu je Ocu vjerodajnice predao 31 novi veleposlanik od kojih je – kako je istaknuto u priopćenju – njih 17 rezidentno u Rimu (Gane, Brazila, Ekvadora, Egipta, Iraka, Italije, Libanona, Litve, Nigera, Meksika, Crne Gore, Portugala, Srbije, Španjolske, Južne Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, te Urugvaja); a 14 ih je nerezidentnih (Mauretanije, Mjanmara, Kazahstana, Nepala, Nigera, Sudana, Trinidada i Tobaga, Jemena, Novoga Zelanda, Svazija, Azerbajdžana, Čada, Liechtensteina, i Indije).
 
U priopćenju se, osim toga, ističe da je među veleposlanicima 25 žena: 12 rezidentnih (Australije, Benina, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Njemačke, Irske, Paname, Perua, Ujedinjenoga Kraljevstva, San Marina, Ukrajine, i Sjedinjenih Američkih Država), i 13 nerezidentnih (Burundija, Danske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gambije, Grenade, Gvineje, Gvineje Bisau, Kazahstana, Letonije, Mauritanije, Zimbabvea, Katara i Švedske).
 
U Rimu se nalazi 89 ureda predstavništava zemalja ovjerovljenih pri Svetoj Stolici, kao i međunarodnih tijela kao što je Liga arapskih država, Međunarodna organizacija za migracije (OIM) te UNHCR. Izvan Rima se nalazi 78 predstavništava.
 
Države koje nemaju diplomatske odnose sa Svetom Stolicom su Afganistan, Saudijska Arabija, Brunej, Komori, Maldivi, Mauritanija, Oman, Somalija, Kina, Sjeverna Koreja, Laos, Vijetnam, Butan, Burma, Tuvalu.
Sveta Stolica je jedini subjekt međunarodnog prava iz Europe koji održava diplomatske odnose s Tajvanom (Republika Kina), i to na razini otpravnika poslova ad interim u Taipeiju, dok Tajvan ima veleposlanika pri Svetoj Stolici.
 
Da biste komentirali, prijavite se.