Jedinstvena priča: franjevci i vrhunsko maslinovo ulje
Predstavljamo nagrađeno maslinovo ulje Kačić starog maslinika franjevačkog samostana u Zaostrogu. Osim vrhunske kakvoće ovo ulje odlikuje i jedinstvena priča.
Franjevci se nikada nisu libili zaputiti neobičnim, pa i neiskrčenim stazama. Takvo im je poslanje još od utemeljitelja. Fra Branko Brnas vjerojatno ni sam nije slutio gdje će se sve naći i čime se sve baviti, a najmanje da će postati najneobičniji hrvatski hotelijer i maslinar. Kada je u Zagrebu završio studij teologije i duhovne glazbe krenuo je najprije, kako se to uobičajeno kaže, u inozemnu pastvu. Muenchen, Duesseldorf, Koeln, hrvatske katoličke misije, jedna za drugom, punih 25 godina. Tek se prošle godine vratio u domovinu. Sada je gvardijan, dakle upravitelj franjevačkog samostana u Zaostrogu.
Za mnoge bi takav položaj značio smiraj u zrelijim godinama. Za fra Branka bio je to samo novi izazov. Kako obnoviti, čuvati i unaprijediti samostan uzdajući se poglavito u zatečeno i vlastite snage? Povijesno i kulturno blago samostana osim same građevine, pisanih dokumenata, umjetnina, sadrži i prekrasan maslinik, jedan od najstarijih u tom dijelu Dalmacije, planski zasađen prije četiri stoljeća. Uz njega je smješten i slikoviti botanički vrt, limuni i naranče su među raznovrsnim stablima.
Fra Branku je pokazao da može biti i poslovni vizionar. Samostanske sobe u predivnom prirodnom i izgrađenom okružju, uz njega muzej, galerija i knjižnica. Vrlo je brzo pokrenuo projekt, iz dana u dan ga unapređuje, financirajući daljnu obnovu prije svega prilozima od gostiju i kupaca. Gostima samostanskih soba nude se autentična dalmatinska jela, dobrim dijelom proizvedena u samostanu njegovim, maslinicima, voćnjacima i vrtovima. Na tržište je lansirano maslinovo ulje, limoncello i druge likerske rakije puštene na tržište pod samostanskim brendom.