Sveta Katarina de Ricci

Na današnji dan prisjećamo se talijanske redovnice,mističarke i stigmatičarke Katarine Ricci.
Autor: Veritas/Laudato/T.S. Photo: Laudato.hr ponedjeljak, 13. veljače 2017. u 09:23

Na današnji dan prisjećamo se talijanske redovnice,mističarke i stigmatičarke Katarine Ricci. Rodila se u Firenzi, 1522. godine u uglednoj plemićkoj obitelji kao Alesandra Lukrecia Romola de Ricci.

U dobi od pet godina ostala je bez majke pa ju je odgajala njezina teta koja je bila poglavarica u samostanu San Piero a Monticelli. 1535. godine Alesandra je stupila u dominikanski red i uzela ime Katarina. U samostanu je bila izložena mnogim poniženjima i teškim bolestima, no ostala je vjerna Bogu koji ju je blagoslovio vizijama, bilokacijama i mnogim milostima i prosvjetljenjima.

Temelj njezine duhovnosti bilo je razmatranje Isusove muke. 1542. godine za vrijeme korizme teško je oboljela, a izliječio ju je pogled na uskrslog Krista i njegov razgovor s Marijom Magdalenom.

Dvanaest je godina svakog tjedna, od četvrtka u 12 sati do petka u 16 sati, proživljavala najteže trenutke Kristove muke i bila duhovno povezana s Njegovom majkom Marijom.

Mnogi su je ljudi posjećivali: i vjernici i nevjernici i grešnici, a nakon susreta s njom krenuli bi putem vjere. Katarina je bila i nadstojnica samostana kojeg je uspješno vodila provodeći brojne reforme.

Preminula je na današnji dan 1590. godine. Blaženom ju je proglasio Papa Klement 12., a svetom papa Benedikt 14., 1746. godine.

Zaštitnica je bolesnika, mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Da biste komentirali, prijavite se.