Pitaj redovnicu
Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva

Pravi i istinski Božji poziv


Možete li mi reći da li ako želimo postati časna sestra moramo ići obavezno na fakultet i na koji? Ja idem u trogodišnju školu, ali znam da škola nije važna, važno je da imamo pravi i istinski Božji poziv :) Moramo li znati obavezno neke strane jezike?

Veliki Božji blagoslov!!! M.P.

 

 

12. kolovoza 2015.

Želim u samostan, ali bojim se

Hvaljen Isus i Marija! Molim Vas za pomoć.. Trideset i pet mi je godina, prije nešto više od dvije godine sam se obratila i upoznala živog Isusa! Ne moram Vam ni govoriti o promjenama koje su uslijedile. Napustila sam dugogodišnju vezu, društvo, i u čistoći započela novi život sa Gospodinom. Svijet mi više ne predstavlja ništa. Nedugo nakon obraćenja su mi se počele javljati misli o zaređenju, mislila sam da je to normalno svim „friškim“ vjernicima i da će ubrzo proći, ali to me eto muči već više od jednu i pola godine. Razmišljam o tome svakodnevno, nakon dužeg perioda zaključim da to možda ipak nije za mene, primirim se na par dana i tada se misli ponovo počnu javljati. Moram priznati da sam već umorna od toga. Definitivno sam odabrala neženstvo i sa te strane nemam nikakvih prepreka. Obitelj mi ne živi u vjeri, tako da sa njihove strane nailazim na veliko neodobravanje. Prijatelji koji su ostali uz mene nakon obraćenja jednostavno ne shvaćaju moje nedoumice jer im je nevjerovatno da bi se „normalna osoba“ mogla odlučiti na tako nešto. Pred nedugo sam bila u posjetu jednom klauzurnom samostanu i bilo je prekrasno. Te redovnice svakim pokretom slave i štuju Gospodina. Divno ih je za gledati iza onih rešetaka, jer sa one strane je uistinu prava sloboda. Tada mi se javila tolika bol u srcu da sam jedva ostala pribrana među njima. Osjetila sam da nisam dostojna ući unutra, da ne ljubim Gospodina kao one, ne posjedujem tu svetost. Bojim se da ću Ga razočarati, da ću se ako uđem predomisliti, napustiti red, i takve misli me proganjaju. Smatram da bi u pravom pozivu trebala osjećati neizrecivu ljubav, a ne strah. Ako su to samo kušnje, nije mi jasno zašto to tako dugo traje? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru. K.K.
01. travnja 2015.

Pitanje

Zanima me može li redovnica koja je prošle godine položila Vječni Zavjet uzeti jednu godinu slobodno te se nakon toga vratiti u samostan? Zahvaljujem na odgovoru. K. P.
28. veljače 2015.

Problem u duhovnom životu

Hvaljen Isus i Marija! Imam 17 godina. Odmalena sam počela osjećati želju da postanem redovnica, no s vremenom sam u sebi zatomila glas koji me na to pozivao. Ipak, pokušavala sam posvetiti život Bogu što je više moguće. U ranom djetinjstvu imala sam dovoljno vremena za molitvu i razgovor s Bogom u tišini, jer sam Mu se tada osjećala najbliže. I opet se u meni javljala želja za odlaskom u samostan. No kako sam rasla, nisam imala vremena za Boga koliko i prije, a to me počelo mučiti. Ponovno mi se javljala želja za redovničkim životom. Kako sam odlučila vjerovati u to da imam poziv, i odazvati mu se, uslijedilo je vrijeme praznine i osjećaja Božje odsutnosti. Najbolje bih ga mogla opisati kao duhovnu suhoću i sumnje. U molitvi nisam imala potpunog mira, ni na Svetoj Misi, a bogohulne misli, psovke i sve nečisto što sam čula i vidjela, dolazilo mi je u misli. Čim bih se željela povući u razgovor s Njim, to je postajalo teško, kao da mi nešto to ne dopušta. Pružila mi se prilika da provedem nekoliko dana u Karmelu Božanskog Srca Isusova, što sam doista dugo željela. No odlučila sam si uskratiti to zadovoljstvo, jer sam smatrala da sam pogriješila glede svog poziva i htjela sam ga na neki način iskušati. Sad mi je doista žao zbog toga. Jesam li pogriješila? K.G.
22. veljače 2015.

Zbunjena


Poštovana časna sestro!

Naslov odgovara mom stanju. Imam 31 godinu, udana sam, nemam djece i mogu reći da me brak nije ispunio. Kao dijete sam željela postati redovnica, ali roditelji nisu dopustili pod izlikom da to 'nije za mene'. Godine su prolazile, ali 'svjetovni' život me nije ispunjavao kao ni brak kako već rekoh. Majka je umrla prije 8 godina, otac je star i bolestan, nemam braće ni sestara, samo muža kojeg ne mogu usrećiti zbog mog nutarnjeg stanja zbunjenosti. U zadnje vrijeme, preciznije, zadnja 2 mjeseca doslovno svaki dan susrećem redovnice gdje god krenem, što me, dakako, zbunjuje još više. Ne znam što mi Bog time želi poručiti, je li to poziv ili nešto treće?? Molila bih Vas kad biste mi mogli razjasniti postojeću situaciju jer ovako dalje ne mogu. Pokušala sam reći nekom svećeniku, na što je on rekao da sam sve samo umislila i da Bog ne prima odrasle žene u redovnice. Nadam se da nećete misliti da sam čudna, ali sanjala sam sv. Faustinu i u snu mi je rekla da nikad nije kasno postati redovnica. Rekoh joj da je to nemoguće sad kad sam udana, a ona je rekla da prepustim Bogu sve i da Njemu ništa nije nemoguće.. Vi najbolje znate kako stvari idu unutar samostana, a mene zanima, je li moguće ostvariti duhovni poziv u mojim godinama, da li je moguće prijeći iz jednog reda u drugi (npr. iz klauzurnog u 'slobodniji' red ) i što znače te mnoge redovnice što ih viđam svakog dana gdje god se okrenem (nekad budu dvije, a nekad između pet i osam)??   M. Š.

29. siječnja 2015.

Kako svojoj djeci prenijeti sliku Boga?

Kao majka dvoje djece, često se pitam kako svojoj djeci prenijeti sliku Boga koji voli i pazi svoju djecu i da nam je zato dao Božje zapovijedi… Možete li mi pomoći? Zahvaljujem,
25. kolovoza 2013.

Škapular

Hvaljen Isus i Marija! Zanima me mora li se škapular izričito primiti uz blagoslov karmelićana u karmelićanskom samostanu ili crkvi ili je to manje bitno, te se može od bilo kojeg svećenika primiti škapular? Hvala i Bog vas blagoslovio!
16. kolovoza 2013.

odlazak u samostan

Ukoliko se djevojka odluči na odlazak u samostan, je li to kasno i nakon 30. godine? Ovisi li to o redu ili poglavarici? Kako se odlučiti na zatvoreniji ili otovreniji red? Zahvaljujem na odgovoru...
06. kolovoza 2013.

Sv. Klara

O svetoj Klari puno čitamo i znamo, ali po čemu bi Vi istaknuli njezinu ulogu? Po čemu je ona posebna, prema Vašem mišljenju?
13. rujna 2013.
Prikazujem rezultate 1-10 (od 21)
 |<  < 1 - 2 - 3  >  >|