Adolf Polegubić: Hrvati u Njemačkoj njeguju tradicijske korijene

Da Hrvati u Njemačkoj njeguju svoje nacionalne i vjerske posebnosti u privrženosti svojim hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, otkrio je u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr dr. Adolf Polegubić, pastoralni referent Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj i urednik časopisa „Živa zajednica“.
Autor: Marija Pandžić petak, 11. siječnja 2013. u 00:00

Da Hrvati u Njemačkoj njeguju svoje nacionalne i vjerske posebnosti u privrženosti svojim hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, otkrio je u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr dr. Adolf Polegubić, pastoralni referent Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj i urednik časopisa „Živa zajednica“.  Kako je rekao, Hrvati u Njemačkoj, kao i drugi Hrvati izvan domovine, dali su nemjerljiv doprinos uspostavi samostalne i suverene domovine, te prate puno toga što se događa u domovini. „Raduje ih sve ono dobro što je povezano s domovinom, ali ih isto tako žalosti sve ono što nije dobro u domovini“, poručio je naš sugovornik. Više pročitajte u razgovoru.

Možete li nam predstaviti ulogu i značenje Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Njemačkoj?

Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj sa sjedištem u Frankfurtu na Majni ured je triju biskupskih konferencija (Njemačke biskupske konferencije, Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine) koji je odgovoran za komunikaciju između tih biskupskih konferencija, za upravne poslove i koordiniranje pastoralnim radom u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj. Ured je ujedno i sjedište delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. Sadašnji delegat je vlč. Ivica Komadina, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije. Hrvatski dušobrižnički ured, između ostalog, organizira razne pastoralne skupove, sastanke i seminare na regionalnoj i saveznoj razini. U to spadaju: hodočašća, duhovne vježbe za svećenike i đakone, seminari daljnje izobrazbe za pastoralne suradnice/-ke, regionalni pastoralni sastanci, pastoralni godišnji skupovi, susreti mladeži, biblijske olimpijade, folklorni festivali, susreti crkvenih zborova mladih i odraslih, a od 2012. godine Ured organizira i susrete hrvatskih studenata u Njemačkoj.

Kako žive Hrvati u Njemačkoj?

Istaknuo bih kako Hrvati u Njemačkoj žive kao i svi drugi građani te mnogoljudne zemlje u svojim pravima i obvezama, dakako uz hrvatske posebnosti. Velik broj Hrvata u Njemačkoj kako prvog, tako i drugog i trećeg naraštaja njeguje svoje nacionalne i vjerske posebnosti u privrženosti svojim hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, kojih je više od devedeset. Poželjno je da se Hrvati uključe u pastoralne aktivnosti, kao i u aktivnosti koje organiziraju hrvatske katoličke misije i zajednice u Njemačkoj. Hrvati koji žive i djeluju u Njemačkoj dio su te zemlje, a također i domovine, a kao katolici dio su i domovinske Crkve, kao i dio Katoličke crkve u Njemačkoj. Brojni predvodnici države Njemačke, a također i Katoličke crkve u Njemačkoj ističu Hrvate kao dobro integrirane strane sugrađane kako u njemačku društvenu sredinu, tako i Crkvu u Njemačkoj.
 
Kako Hrvati gledaju na događaje u domovini? Što pozdravljaju, a što kritiziraju?

Hrvati u Njemačkoj, kao i drugi Hrvati izvan domovine, dali su nemjerljiv doprinos uspostavi samostalne i suverene domovine, te prate puno toga što se događa u domovini. Danas je to puno lakše nego što je to bilo prvoj generaciji u početku zahvaljujući napretku medijskih i tehničkih sredstava. Raduje ih sve ono dobro što je povezano s domovinom, ali ih isto tako žalosti sve ono što nije dobro u domovini. Posebno su osjetljivi kad su od domovine marginalizirani i kad domovina prema njima gaji isključivo materijalne razloge komunikacije. Ne zaboravimo da Hrvati živeći u Njemačkoj i sami poprimaju puno toga od te nove sredine, pa su tim više osjetljiviji u pitanjima nepravde, korupcije, pronevjere i birokratskih blokada.

U Hrvatskoj je aktualna rasprava oko zdravstvenog odgoja, kako Hrvati u Njemačkoj to komentiraju?

Hrvati u Njemačkoj, poglavito oni koji su povezani s hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u toj zemlji, njeguju svoje tradicionalne hrvatske i katoličke vrijednosti. No, svjesni su isto tako da žive u Njemačkoj u okruženju koje ima drukčije poglede na brojna pitanja. Ni domovina nije svega toga pošteđena, što se sve više uočava, pa i sada glede aktualne tematike zdravstvenog odgoja. Nadasve je važno da aktualna vlast u Hrvatskoj čuje stav Katoličke crkve u Hrvatskoj, a također i uvaži pravo roditelja na odgoj svoje djece. S obzirom na tako brojnu hrvatsku katoličku populaciju u Hrvatskoj, važno je razviti dijalog i dogovorno rješavati posebno osjetljiva pitanja, a nipošto to isključivošću jednostrano provoditi. Takvo ophođenje može samo dovesti do zaoštravanja odnosa, što nikome ne bi bilo od koristi.

Što biste izdvojili vezano uz časopis „Živa zajednica“?

Riječ je o mjesečniku hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. objavljuje Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni, a jedno je od dugoročnijih hrvatskih glasila u Zapadnoj Europi. Bilo je hrabro pokrenuti jedan takav list u ono vrijeme oskudna protoka medijskih informacija iz domovine, koja je bila u jednoumlju bivše države, bez dovoljno medijskog osoblja i tehničkih pomagala. List se vremenom modernizirao kako u tehničkom tako i u sadržajnom obliku. Bio je i ostao važan budni kroničar zbivanja Hrvata katolika u Njemačkoj. I u ovoj prilici ne može se zaobići isticanje financijske potpore listu, a i svim drugim aktivnostima Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu, Njemačke biskupske konferencije, ali i dobroti naših ljudi koji ga rado pomažu i čitaju. Dobro je da list postoji i da će i ubuduće ispunjavati poslanje koje mu je namijenjeno - dakle biti u službi Hrvata katolika u Njemačkoj, ali istovremeno biti u službi i opće Crkve. Posebna nada domovinske Crkve u Njemačkoj su mlade studentice i studenti koji u velikom broju studiraju na prestižnim njemačkih sveučilištima. Ured je u studenome 2012. započeo s njuhovim susretima. Vjerujemo da će se ta mlada intelektualna hrvatska elita u Njemačkoj izboriti za nastavak potrebe očuvanja svojih hrvatskih nacionalnih posebnosti kao i daljnje potrebe slavljenja Boga na svome materinskom jeziku. Dakako da je u tom smislu i velika uloga „Žive zajednice“.

Da biste komentirali, prijavite se.