Alen Kopunović Legetin: "Kroz glazbu, zahvaljujemo Bogu za dar glazbe"

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 2013., u zagrebačkoj katedrali posebno će uveličati Alen Kopunović Legetin solističkim koncertom na orguljama nakon večernje svete mise. Za portal Laudato.hr ovaj poznati glazbenik govori o svom radu i povezanosti vjere i glazbe.
Autor: Helena Cvjetičanin Photo: Privat ponedjeljak, 12. kolovoza 2013. u 13:19

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 2013., u zagrebačkoj katedrali posebno će uveličati Alen Kopunović Legetin solističkim koncertom na orguljama nakon večernje svete mise. Na programu su najljepša i najsvečanija djela posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, a neka od njih će po prvi put biti izvedena upravo ovom prigodom. Za portal Laudato.hr ovaj poznati glazbenik govori o svom radu i povezanosti vjere i glazbe.

Gospodine Legetin, priznati ste glazbenik, skladatelj, dirigent. Budući da ste sav taj uspjeh postigli kao orguljaš, možete li nam opisati o kakvom je postignuću riječ i koje je njegovo značenje za Vas?

Posao crkvenog glazbenika tj.poziv, je sveobuhvatan i zahtijeva osim sviranja orgulja, vođenje zbora, pa i skladanje kako bi se u liturgiji ostvarila sintagma 'Pjevajte gospodinu pjesmu novu'. U tom smislu  što se tiče skladanja, kad su prigode se upustim i u taj dio glazbenog izražavanja, no većim dijelom sam se posvetio vođenju zbora i dakako sviranju na liturgijama i koncertiranju.

Kako ste se odlučili za orgulje i što Vas je motiviralo?

Kao dječak sam ministrirao i uvijek su mi oči bile uprte na kor, pitajući se što je to tako velebno, moćno i puno snage..., eto tako nekako sam se kasnije i uputio na kor i do danas ne silazim... Hahaha

Koja je uloga vjere u Vašem životu i, samim time, u glazbi?

Teško i jednostavno pitanje! Teolog ne znači vjernik, a akademski glazbenik ne mora biti muzikalan, što hoću reći? Osim znanja koje stječemo u školovanju dogodi se ono nešto što nas povuče i ne da nam mira u pozitivnom smislu, tu negdje odgovaram na pitanje vjere i glazbe. Da Boga nema, kakva bi to glazba bila? A kroz glazbu, iskrenu, čistu, dajemo sebe i zahvaljujemo Bogu za dar glazbe.

Koja je, po Vama, uloga vjernika u Crkvi i društvu?

Široko pitanje, ali jednostavno ću reći, da se trudimo i nastojimo svojim djelovanjem pokazati radost života ovoga na zemlji, a i onog nakon smrti.

Možete li predstaviti ulogu orgulja i glazbe u današnjem liturgijskom slavlju?

Orgulje od samih početaka imaju ogromnu ulogu u liturgijskim slavljima, one predvode narod u liturgijskim pjesmama ponajprije svojom snagom, a daju poseban ton pojedinim dijelovima mise kroz improvizacije, te tako uvelike pridonose ljepoti slavlja, bez njih bi sve bilo siromašno.

Kako djeca doživljavaju orgulje, zanimaju li ih?

Djeci je to naravno zanimljiv instrument prije svega jer je veeeeeelik, znamo da djeca vole velike aute, velike balone itd.... I to je lijepo i dobro, na nedjeljnim misama u crkvi sv. Lovre je pun kor djece, neka pjevaju, neka se zanimaju, a oni hrabriji sjednu na klupu orgulja pokraj mene. Tad sam najsretniji jer vidim da će biti orguljaša.

Pripremate solistički koncert za blagdan Velike Gospe u zagrebačkoj katedrali. Možete li nam reći nešto više o tome?

Program je specifičan, radi se o Marijanskom programu prigodom Velike Gospe, djela na programu su inspirirana Marijom : ,Magnificat, Salve Regina, gregorijanski napjevi svetkovine Velike Gospe te improvizacije na Marijanske himne i to od sljedećih autora: J.S.Bach, J.F.Dandrieu, Ch.Tournemire, p.Th.Flury, J.Bonnet.

Da biste komentirali, prijavite se.