Antun Končić: 'Proslava blagdana svetog Vlahe u Dubrovniku je nešto prekrasno!'

Antun Končić, vjeroučitelj u osnovnoj školi u Dubrovniku, progovara o svetom Vlahu i svečanoj proslavi tog blagdana u Dubrovniku za naš portal laudato.hr.
Autor: Laudato/J.B. Photo: Laudato četvrtak, 04. veljače 2016. u 20:27

Tko je sveti Blaž i po čemu je poseban?

Sveti Vlaho je liječnik i biskup iz trećeg i četvrtog stoljeća. Bio je čovjek velikoga srca koji je pomagao kome je god mogao. Činio je i mnoga čuda. Rimske vlasti od njega traže da se odrekne svoje vjere na što on odgovara: 'Ispovijedam Krista i ne mogu se klanjati krivim bogovima'. Nakon brutalnog mučenja na posljetku mu je odrubljena glava.
 
Zbog čega je sveti Blaž postao zaštitnikom grada Dubrovnika?

Dubrovnik je kroz povijest često bio metom pohlepnih osvajača. Tako su u 10. stoljeću Mlečani htjeli na prijevaru zauzeti Grad. Naime, tražili su od gradske uprave da im otvore vrata kako bi se tobože opskrbili za put, dok su im prave namjere bile mnogo mračnije.

Pobožnom plebanu Stojku, koji se noću molio, ukazuje se sveti Vlaho koji ga upozorava na zle namjere Mlečana, nakon čega ovaj obavješta i Senat. Nakon tog događaja sveti Vlaho postaje zaštitnik i Parac svakog Dubrovčana.
 
Kako je nastala bazilika svetog Vlaha?

U 14. stoljeću Veliko vijeće donosi odluku da se izgradi crkva posvećena svetom Vlahu. Oštećena u Trešnji 1667. početkom 18. stoljeća nestaje u požaru. Na istom mjestu je izgrađena barokna crkva kakvu danas znamo. Baš ovih dana je crkva ponovno u funkciji nakon što je bila renovirana više od godinu dana.
 
Kako izgleda program proslave blagdana svetog Vlaha u Dubrovniku?

To je nešto prekrasno! Oduvijek je to bila velika festa. Toliko velika da su tih dana svi prekršitelji, kažnjenici i prognanici slobodno mogli šetati Gradom.

Danas proslava blagdana svetog Vlaha počinje dan prije, na Kandeloru, kada se hodočasnici i barjaktari okupljaju ispred crkve svetog Vlaha te se puštaju golubice. Na sam blagdan, 3. veljače nakon euharistijskog slavlja, formira se svečana procesija u kojoj biskup i svećenici nose moći svetog Vlaha dok vjernici sa štovanjem ljube dlan i dodiruju relikvije u molitvama.

Festa svetog Vlaha se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine čovječanstva.
 
Koliko je vjerski život općenito aktivan u Dubrovniku?

U zadnje vrijeme sve više i više! Imamo divnoga biskupa i krasne svećenike i vjernike laike koji su se puno zauzeli na području pastorala te se naša biskupija može pohvaliti mnogim aktivnostima, programima i zajednicama, pogotovo za mlade. Bili smo domaćinom zadnjeg susreta hrvatske katoličke mladeži što ne bi bilo moguće organizirati bez velikog broja aktivnih vjernika na području biskupije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.