Bruno Petrušić: Uloga laika u Crkvi sve je važnija

Mladi u Splitu aktivno sudjeluju u društvenom i crkvenom životu. Jedan od inicijatora važnijih projekata u tom gradu je Bruno Petrušić, teolog koji se trenutno nalazi na doktoratu. Oženjen je Danielom te imaju troje djece - Emanuelu, Korinu i Matiju.
Photo: www.kastela.org petak, 14. ožujka 2014. u 13:28

Jedan ste od inicijatora udruge mladih i studenata "SplitMisli". Možete li nam predstaviti taj projekt?

Udruga SplitMisli je pokrenuta kao studentska inicijativa pred Gay Pride Split 2012. Uvidjeli smo kako u društvu i u medijima nema nikakve javne rasprave o tom (ali i o bilo kojem drugom) pitanju, pa smo odlučili djelovati. I sada, nakon dvije godine imamo udrugu koja je jedna od aktivnijih u Splitu i promičemo argumentiranu javnu raspravu o društvenim problemima. Aktivnh članova ima 13, ali imamo snažnu potporu mladih i studenata u Splitu, kao i potporu Sveučilišta i lokalnih vlasti. Do sada smo organizirali dvadesetak javnih događanja, tribina, okruglih stolova, predavanja... Zadnje što smo pokrenuli, uz časopis, jest ciklus studentskih okruglih stolova nazvani Sveučilišni Kružok (SveKuž) s kojima želimo dati mogućnost mladima da iznesu svoje stavove u javnosti, jer se inače stavovi mladih ljudi teško mogu čuti u javnosti i kroz medije.

Nedavno ste pokrenuli časopis za mlade Crno Bijeli Svijet. Po čemu je posebnost tog časopisa?

Riječ je o časopisu kojega smo pokrenuli u Splitu okupljeni u udruzi SplitMisli, ali nismo htjeli biti zatvoreni za druge, tako da su se uskoro uključili kolege i kolegice iz Osijeka, Rijeke i Zagreba. Tako da se časopis može naći u ova četiri grada što mu daje nacionalni karakter. Ujedno, časopis šaljemo i u druge gradove u kojima mladi žele sudjelovati u samom časopisu. A njegova je posebnost ta što je otvoren svima koji žele pisati. Mi se trudimo poticati mlade da pišu, iznose svoja mišljenja, kritike na društvo i elite bilo koje kategorije. Ujedno nam je cilj okupiti mlade koji su aktivni oko jedne zajedničke stavri, da se na taj način umreže i da se njihov glas čuje i postane relevantan društveni faktor. Časopis je besplatan jer smo uspjeli dobtiti financijska sredstava iz Europske Unije. Prijavili smo časopis kao projekt Agenciji za mobilnost i programe EU, na program Mladi na djelu, i početkom godine potpisali ugovor. Do sada su izašla dva broja, a sve skupa uključuje sedam brojeva. Trudimo se biti artikulirani i stoga je svaki broj tematski određen. Tema prvog broja su bili mediji i mladi, drugog ljudska prava, a tema trećeg broja je kulturno naslijeđe i identitet Hrvatske i Europe.

U kojim sve projektima trenutno sudjelujete?

Najvažniji mi je projekt moja obitelji, i tu sam sto posto. Ostalo što stignem, iako ima toga poprilično. Trenutno završavam magisteriji i doktorat na KBF-u u Splitu. Vodim udrugu SplitMisli i provodim nekoliko projekata u toj udruzi, ali i u udrugama KUM KLUB (Kaštelanska udruga mladih KLUB), Promatrač i SSM (Svjetski savez mladih Hrvatska). Sada u ožujku od 17. – 23. provodimo WYA Week u Zagrebu gdje sam suorganizator s udrugom KUM KLUB. A što se tiče planova za budućnost, njih je poprilično. Želim naći neki posao, ako je moguće. Druga stvar je pozavršavati započete projekte i započeti nove. Ozbiljno raznišljam i o institutu koji bi se bavio novom evangelizacijom, ali tu najmanje o meni ovisi. Do sada nisam nalazio na otvorena vrata po pitanju tog instituta, ali nisam obeshrabren.

Kako dišu mladi vjernici u Splitu?

Treba istaknuti ekipu "Nadzemljaša" koji rade odličan posao koji je nužan poput zraka. Mladi okupljeni oko SKAC-a spremni su svoje slobodno vrijeme dati za potrebe evangelizacije i svjedočenja svojeg autentičnog odnosa s Kristom u Crkvi. Također je aktivna i karizmatska zajednica koja okuplja veliki broj maldih, možda ne toliko u Splitu, nego u okolici. Tu su svakako i neokatekumeni koji pomalo, ali sigurno izlaze iz neke svoje, kako to često izgleda, zatvorenosti.

Da biste komentirali, prijavite se.