Dr. Robin Harris: Oluja je savršeno legitimna akcija

Da Hrvatska ima bogatu kulturnu povijest, smatra povjesničar, publicist i novinar, član upravnog odbora Centra za obnovu kulture, dr. Robin Harris koji je poznat po tome što je radio kao savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher.
Autor: Marija Pandžić petak, 03. kolovoza 2012. u 00:00

Da Hrvatska ima bogatu kulturnu povijest, smatra povjesničar, publicist i novinar, član upravnog odbora Centra za obnovu kulture, dr. Robin Harris koji je poznat po tome što je radio kao savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher. Naime, dr. Harris je na hrvatskom jeziku napisao povijesnu knjigu o Dubrovniku, rekapitulaciju više od tisuću godina duge povijesti nekoć jednog od najvažnijih mediteranskih gradova. Za taj pothvat bilo mu je potrebno sedam godina, jer je morao naučiti hrvatski jezik zbog povijesnih izvornika na hrvatskom jeziku.

„Za Hrvatsku sam se zainteresirao 1991. godine zbog hrvatske borbe za nezavisnost. Tada nisam radio za britansku Vladu već za Margaret Thatcher. Bili smo užasnuti zbog onoga što smo vidjeli na televiziji, odnosno zbog srpske agresije na područje Hrvatske. To je bio početak mog političkog zanimanja za Hrvatsku, a kasnije i kulturnog“, istaknuo je dr. Harris. 

Govoreći o prvostupanjskoj presudi Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, dr. Harris je istaknuo da je namjera takve presude izjednačenje krivnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa Srbijom, iako je Srbija bila agresor.

„Pozadina presude Haškog suda da su dvojica hrvatskih generala krivi je stav međunarodne zemlje da se izjednači krivnja rata kako bi se olakšao put prema rehabilitaciji i pomirenju ovoga dijela Europe. Mislim da je to pogrešno, jer je vojno-redarstvena akcija Oluja bila savršeno legitimna akcija kako bi  se oslobodilo hrvatsko područje. U toj je akciji poginuo mali broj civila te je bila vrlo dobro isplanirana. Naime, Olujom je zaustavljena srpska agresija nad Bosnom. Da se ranije ta akcija dogodila ne bi ni bilo Srebrenice, a da se ta vojna akcija nije ni provela, dogodila bi se još jedna Srebrenica u Bihaćkom džepu“, pojasnio je istaknuti povjesničar. 

U proučavanju hrvatske povijesti dr. Robina Harrisa oduševio je lik blaženog Alojzija Stepinca.

„Kardinal Stepinac važan je - ne samo za Hrvatsku - već za cijelu Katoličku crkvu zbog svog mučeništva i odupiranja zlu. Blaženi Alojzije Stepinac borio se protiv dva totalitarizma. Prvo fažizma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u kojoj se borio za živote Židova i Srba, a potom protiv komunizma za vrijeme Tita kad nije htio prekinuti veze s Rimom. Odbio je i otići iz zemlje kako bi liječio svoju bolest koja je bila smrtonosna te je umro kao svjedok vjere za Katoličku crkvu“, naglasio je.

Dr. Harris koji se bavi proučavanjem suvremene ekonomske situacije, naglasio je da ukoliko Hrvatska očekuje ekonomski napredak, prvo mora kreirati uvjete za slobodno tržište. 

„Iako turizam u Hrvatskoj cvijeta, to još uvijek nije dovoljan uvjet za ekonomski rast. U Hrvatskoj se trebaju smanjiti porezi kao i razni nameti te treba znatno srezati državne troškove. No dok se to ne učini ne može se očekivati gospodarski rast“, rekao je naš sugovornik.

S druge strane, nadodao je dr. Robin Harris, Hrvatska ima bogatu kulturu te se puno ulaže u obnovu kulture. Prema njegovim riječima, takva vrsta turizma donosi novac i prestiž među zemljama.

Da biste komentirali, prijavite se.