Josip Matezović: 'Mladi koji žive u predbračnoj čistoći zajedno pripremaju plodno tlo za kvalitetan i stabilan bračni život'

Josip Matezović, vjeroučitelj iz Slavonije, prošle godine pokrenuo je seriju predavnja na temu teologije tijela i predbračne čistoće 'Prava ljubav čeka'. Za naš portal govori o programu, koji u Hrvatskoj postaje sve poznatiji.
Autor: Josip Bartulić Photo: Facebook ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 08:52

Pokrenuli ste i vodite program Prava ljubav čeka. Opišite nam ga ukratko.

Da, program, odnosno serija predavanja na teme teologije tijela i predbračne čistoće 'Prava ljubav čeka' pokrenuta je 2017. godine. Dvodnevni program redovito počinjemo zajedničkom Svetom Misom koju vodi domaći župnik ili netko od slobodnih svećenika. Sam program sastavljan je od tri predavanja (izlaganja) u kojima se obrađuju teme spolnosti kao Božjeg dara, grijeha protiv spolnosti, duhovnih rana koje mogu nastati ulaskom u predbračne spolne odnose. Uz to, kroz predavanja se govori i o kršćanskom hodanju, muško-ženskom pogledu na spolnost, čednom odjevanju i ljepoti i razlozima života u predbračnoj čistoći.

Također program prati i individualna radionica te svjedočanstva mladih (moje vlastito, mojih suradnika i prijatelja koji svjedoče o svom životu u predbračnoj čistoći).

Ukoliko je to moguće dio programa je i Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sve skupa pratimo i slavljenjem našega Gospodina kroz pjesmu.

Koliko su prepoznati ovi susreti i gdje ste do sada održali već predavanja?

Ovaj projekt je relativno mlad. Stoga je još potrebno dosta promocije i širenja glasa o njemu i njegovom održavanju. No, bez obzira na to, odlično je prihvaćen od strane mladih, roditelja i župnika koji su sudjelovali. Do sada je predavanja slušalo i na njima sudjelovalo oko 400-tinjak mladih. Započeli smo u Vukovaru, zatim župi u Privlaci i jednoj župi u gradu Vinkovcima. Nadalje, predavanja su održana i u Vrgorcu (Dalmacija), te Koprivničkim Bregima i Subotici Podravskoj koji pripadaju Varaždinskoj biskupiji. Također gostovali smo i izvan granica Republike Hrvatske, u Subotici (Vojvodina). Već su sada dogovorena gostovanja za mjesec lipanj te rujan ove godine.

Vi se već desetak godina bavite temom predbračne čistoće. S obzirom na vaše iskustvo, što mislite znaju li mladi što je to uopće dar spolnosti te kako se njime 'služiti'?

Mladi traže pravu ljubav. Oni čeznu za njom. U tom traganju često puta znaju pronaći lažne odgovore i različite pritiske u svojoj okolini i društvu. Ta čežnja često puta bude usmjerena na zadovoljavanje trenutne požude i strasti. Također zna se dogoditi da znatiželja i hormoni preuzmu kontrolu nad spolnosti i onda to krene u smjeru zbog kojeg im poslije bude žao. Mladi su svjesni kako je naša spolnost vrlo snažna i ima ogroman utjecaj na naše razmišljanje. Razumijem ih i iz tog razloga prema njima ne postupam kao netko tko im 'soli pamet'. Ponekad je potrebno vrlo malo kako bi im se posvjestilo koliki je to dar za nas ljude. Tek iz tog razumjevanja možemo očekivati da mladi shvate svrhu vlastite spolnosti. Potrebno im je biti blizu i pristupati blago, ali nedvosmisleno i konkretno.

Imaju li oni od koga čuti primjere življenja čistoće, bilo u braku ili prije? Ipak, kroz takve primjere dobivaju stvarnu sliku života u čistoći.

S obzirom na ljude koje poznajem, mogu reći da u Hrvatskoj ima mnogo primjera koji svjedoče o ljepoti života u predbračnoj čistoći, ali i ljepoti braka. Danas je vrlo jednostavno pronaći različita svjedočanstva preko medija. Uz to, sve je više primjera koji žive u njihovoj blizini tako da i na taj način mogu dobiti realnu sliku o tome što čistoća donosi prije, ali i nakon sakramenta ženidbe. Možda je prije bilo teško pronaći parove ili mlade ljude koji žele svjedočiti, no danas se sve više njih ohrabruje i u tome vidi poticaj i priliku govoriti o svemu  što su primili od Gospodina u svojoj vezi i braku kada su krenuli putem čistoće.

Zbog čega je uopće važno hodati u predbračnoj čistoći, ali održavati čistoću i u braku? Što najviše ističete na svojim predavanjima?

Predbračna čistoća nam daje realan pogled na našu vezu i osobu s kojom gradimo odnos za budući brak. Ona nam otvara oči za sve one navike, razmišljanja i karakter našega partnera. Na taj način Bog nas priprema graditi potpuno povjerenje i iskrenu ljubav kakvu On ima prema nama. Ljubav koja je žrtva i svakodnevno sebedarje, a ne sebično zadovoljenje vlastitih potreba. Mladi često puta mješaju zaljubljenost i pravu ljubav. Od zaljubljenosti i sviđanja do ljubavi potrebno je vrijeme. Prava ljubav se rađa, nastaje, ona se zajednički njeguje i razvija. A ako se ljubav gradi na temeljima predbračne čistoće to znači da ima zdrave i čvrste temelje. Takvi temelji neće propasti pod navalom svakodnevnih poteškoća i izazova koji dolaze s ulaskom u brak. Mladi koji iskreno žive u predbračnoj čistoći zajedno pripremaju plodno tlo za kvalitetan i stabilan bračni život. U to sam siguran jer to vidim u svome braku. Tek sada vidim blagoslove koje Gospodin svakodnevno izljeva na odnos moje supruge i mene.

Danas su mladi izloženi raznim utjecajima kojima se pokušava promijeniti Božja slika čovjeka. Mislite li da se čovjekova spolnost želi svesti samo na neko trenutno zadovoljstvo?

Da, s obzirom na ono što nas svakodnevno okružuje, svjedoci smo da nije uvijek jednostavno imati pred sobom sliku čovjeka kakvog nas Bog vidi. No to je izazov za svakog vjernika. Mladi se tome mogu oduprijeti, pitanje je samo žele li to ili ne. Možemo pasti pod utjecaj kako je naša spolnost nešto što trebamo koristiti za trenutna zadovoljstva i užitak, no svatko tko je to iskusio posvjedočiti će kako nikada nije osjetio potpuno zadovoljstvo i radost. Upravo zbog toga, važno je mladima o tome govoriti, svjedočiti, donositi im konkretne primjere kako bi spoznali uzvišenost i ljepotu vlastite spolnosti.

Mladi ponekad žive zajedno prije braka, a spolni odnosi i kontracepcija smatraju se normalnima. Utječe li to na neki način na brak u kojeg će jednog dana ući?

Da, u razgovoru s mladima često puta čujem kako u zajedničkom životu prije braka, predbračnim odnosima i kontracepciji ne vide ništa loše. Razlog tome je iskrivljena slika o ljubavi. Ljubav se shvaća kao izgovor za vlastito zadovoljavanje potreba i svojevrsno isprobavanje braka. Takvo razmišljanje i prakticiranje svega ovoga što ste nabrojali zasigurno ostavlja posljedice na osobama koje tako žive. U Hrvatskoj se svaki treći brak raspada. Većina tih brakova plod su zajedničkog života prije braka, redovitog prakticiranja predbračnih odnosa u vrijeme hodanja i/ili iznenadne trudnoće. Sve to itekako utječe na budući brak, jer se u vremenu hodanja ne upoznaju potpuno i iskreno. Ne upoznaju kompletnu osobu s kojom hodaju, ne nauče rješavati svakodnevne poteškoće verbalnom komunikacijom. Sve to zamjenjuju  tjelesnom komunikacijom, prakticirajući spolne odnose bez povjerenja i prave ljubavi.

Iako je predbračna čistoća možemo reći teži put do braka, ona sa sobom nosi ipak i neke milosti.

Ne bih rekao da je predbračna čistoća teži put. Ona je blagoslovljeni put prema braku. Vjerujem da svatko od nas želi živjeti u milosti, iskrenoj ljubavi, razumijevanju. Svatko od nas čežne za takvom ljubavlju. Onom kakvu Isus pokazuje prema nama. Predbračna čistoća ne postavlja uvjete, ona gradi slobodnu ljubav koja je navezana isključivo na zajednički izvor – Boga. Samim time, ako se odlučimo graditi ljubav između svoje buduće supruge/supruga na Isusu, tada sve dobiva drugačiji smisao. Ništa nam nije teško jer imamo jasan cilj koji želimo postići, a to je svetost. Svatko od nas može biti svet, nekako nam je to promaknulo. Puno puta to gubimo iz vida. Predbračna čistoća je put prema svetosti, koja se onda ostvaruje i postupno postiže kroz bračni život.

U življenju čistoće, bilo u braku ili prije njega, sigurno nije uvijek lako. Što vi savjetujete parovima po tome pitanju?

Naravno, bilo bi neodgovorno i površno reći kako je jednostavno živjeti čistoću. No, baš zbog toga što je poziv na čistoću dio kršćanske vjere i rasta možemo vidjeti priliku za vlastitu izgradnju. Predbračnu, ali i bračnu čistoću nemoguće je živjeti vlastitim snagama i naporima. Također, to ne može biti odluka samo jednog, nego obaju partnera. Bog je onaj koji nam daje smisao i snagu za život u predbračnoj i bračnoj čistoći. Moj savjet je uvijek jednak i provjeren. Ništa novo nisam smislio, a da to već naša kršćanska Tradicija i crkveni Oci nisu donijeli i prenijeli. Redovit sakramentalni život, Sveta Misa i Ispovijed. Zajednička i osobna molitva partnera. Zagovorničke molitve svetaca, napose Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa koji su uzori čistoće. To nam je tako blisko i očito, svakodnevno, samo je važno iznova dolaziti pred našega Gospodina i tražiti snagu, oprost i ohrabrenje.

Za kraj nam recite kako Vas mladi mogu vidjeti u svojoj župi?

Što se tiče gostovanja, mogu me vidjeti gdje god me pozovu. Rado se odazivam na svaki poziv. Važno je ukoliko žele organizirati predavanja 'Prava ljubav čeka' u svojoj župi da prvo razgovaraju sa svojim župnikom ili duhovnim autoritetom. Nakon što on njih dobiju zeleno svijetlo možemo dogovarati detalje i termin dolaska. U svakom trenutku mogu se javiti na facebook stranicu 'Prava ljubav čeka', instagram profil 'prava_ljubav_ceka'  na kojima se može vidjeti raspored gostovanja i dojmovi mladih. Također mogu se javiti na e-mail adrese josip.matezovic@gmail.com i pravaljubavceka@gmail.com.

Tamo će dobiti sve potrebne informacije kako i na koji način možemo organizirati dolazak.

 

Da biste komentirali, prijavite se.