Niko Kovač: „Vjera može biti ključna razlika između uspjeha i neuspjeha“

Uoči kvalifikacijske utakmice za Europsko nogometno prvenstvo Hrvatska-Italija, koja se večeras igra na Poljudu, s izbornikom „Vatrenih“ Nikom Kovačem razgovarali smo o reprezentaciji, životu izbornika i važnosti vjere.
Autor: Laudato/D.V./A.L. Photo: Facebook petak, 12. lipnja 2015. u 11:34

Ovaj kvalifikacijski ciklus za predstojeće Europsko prvenstvo u Francuskoj teče, po našem mišljenju jako dobro. Dogodio se određeni pomak u igri što je svakako i rezultat Vašeg rada kao izbornika. Koliko ste Vi osobno zadovoljni igrom naše reprezentacije i u kojim segmentima igre očekujete daljnje pomake?

Naravno da sam jako zadovoljan onime što smo do sada pokazali u Europskim kvalifikacijama. Rezultat je odličan, a u velikoj mjeri i igra je bila na tragu onoga što u konačnici želimo postići, a to je da Hrvatska igra moderno, brzo i opasno po protivnički gol. No, niti smo se kvalificirali u Francusku, niti smo dosegnuli svoju maksimalnu razinu. Pred nama je puno rada i samo uz uloženi trud, strpljenje i maksimalnu posvećenost možemo iskoristiti sve svoje nogometne potencijale. Zbog toga me najviše i veseli zdrava, poticajna i ambiciozna atmosfera u svlačionici, dobar spoj mladih i iskusnih igrača koji žele s Hrvatskom napraviti što bolji rezultat.

Kako izgleda život izbornika hrvatske nogometne reprezentacije? Kojim detaljima više posvećujete pažnju, kojima manje? Imate li dovoljno vremena za obiteljske obaveze?

S jedne strane je život izbornika lakši od onoga klupskog trenera jer nemate utakmice svaki tjedan, no kao izbornik morate pratiti veliki broj igrača, gledati njihove utakmice, komunicirati s njima i pritom pripremati taktiku za idućeg protivnika. Važno je, stoga, imati kvalitetne suradnike na koje se možete osloniti i mogu i ovim putem reći kako sam prezadovoljan svojim stručnim stožerom. Provodimo puno vremena u analizi naše igre, tražeći prostore za poboljšanja i mane koje trebamo ispraviti, kao i u analizi protivnika kako bismo maksimalno pripremili momčad za utakmicu. Izbornik hrvatske reprezentacije uvijek je u centru zanimanja, kako od strane medija tako i brojnih drugih organizacija i pojedinaca, no pokušavam se u potpunosti fokusirati na svoj posao, a sve drugo prepustiti drugim ljudima u Savezu. Koliko god ovo bio častan, važan i zahtjevan posao, obitelj mi je na prvom mjestu i uvijek se trudim posvetiti svojoj obitelji dovoljno vremena.

Često se i sami šalite na Vašu legendarnu izjavu: „I moj brat Robert također!“ Koliko Vam znači prisustvo Vašeg brata u Vašem radu? Kakvo je bilo vaše djetinjstvo, jeste li se uvijek dobro slagali i koliko je za Vas važna uloga obitelji u životu nogometaša?

Mislim da na primjerima mnogih nogometaša i sportaša općenito možemo vidjeti koliko pozitivan učinak može imati dobro sređeni obiteljski život i podrška supružnika i ostatka obitelji. Tako je bilo i u mom slučaju, taj mir i podrška koju imate unutar kuće pomaže vam prebroditi svaki težak trenutak u karijeri. Posebno sam sretan što sam imao priliku igrati u reprezentaciji i u klubovima s bratom, uvijek smo štitili leđa jedan drugome, na terenu i izvan njega. I danas mi je drago što je sa mnom u stožeru, ima veliko iskustvo i kvalitetan karakter što je sjajno za mlađe igrače na koje može puno toga dobroga prenijeti.

Ne sramite se priznati kako ste katolik I vjernik. Jeste li to oduvijek bili ili se možda dogodio neki prijeloman trenutak u Vašem životu koji Vas je posebno približio vjeri? Kako vjeru prenosite na svoju djecu? Koliko je molitva važna u Vašem životu, obiteljii profesiji?

Odgojen sam u katoličkoj obitelji, tako i danas sa suprugom odgajam svoju kćer. Smatram da su te vrijednosti koje promiče katolička Crkva prijeko potrebne današnjem svijetu i zato se trudim živjeti u duhu tog nauka. Ne mogu govoriti za druge, ali prisustvo Boga puno mi znači u životu, a tako je bilo i s mojom karijerom. U Bogu možete pronaći snagu kada vam je teško, utjehu kada ste razočarani, energiju kada ste slabi, inspiraciju kada ste ispražnjeni. Sportašu koji se iz dana u dan suočava s različitim izazovima i teškoćama, od ozljeda do poraza, vjera može biti ključna razlika između uspjeha i neuspjeha.

Za kraj, jeste li upoznati s projektom Laudato televizije, obiteljske televizije s kršćanskim vrednotama? Što mislite o tom projektu i da li podržavate takav projekt i što bi on mogao donijeti hrvatskom narodu?

Svjesni smo iz dana u dan da u medijima pronalazimo sve više crnila, raznih „ekskluziva“ koje promiču nekakve prolazne, površne, trivijalne vrijednosti, a često i nemoral. Pozdravljam od sveg srca svaki projekt koji ima drugačiju svrhu, a laudato.hr okuplja čitatelje koji žele „istinito, lijepo i dobro“, kako sami kažete. To je za svaku pohvalu, posebno je važan taj naglasak na obitelji jer u puno vodećih medija obiteljske vrijednosti se zapostavljaju, da ne kažem neku težu riječ. Isto to vrijedi i za Laudato televiziju, i vjerujem da uz širenje dobre riječi o takvom programu možete još značajno proširiti broj gledatelja. Vjerujem da ljudi žele dobre vijesti, ali znam da se to danas teško prodaje i zato vam želim puno sreće i uspjeha u radu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.