Petra Antolić: „Bog je moja težnja i ljubav, moj čuvar i spokoj, moje nadanje i snaga“

Dugo očekivani nosač zvuka kantautorice duhovne glazbe „Ti me vodiš u svitanje“ Petre Antolić ovih je dana objavljen u izdanju Laudata, a bit će predstavljen u subotu 13. lipnja s početkom u 20 sati u župnoj crkvi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji. Uoči predstavljanja prvijenca o sadržaju nosača zvuka, inspiraciji koja ju je vodila pri stvaranju pjesama i dosadašnjem umjetničkom putu razgovarali smo s autoricom albuma Petrom Antolić.
Autor: Laudato/A.D./A.L. Photo: Laudato utorak, 09. lipnja 2015. u 08:49

Oni koji prate modernu duhovnu glazbu u Hrvatskoj s radošću su dočekali vijest o objavljivanju Vašeg albuma prvijenca i sigurni smo da jedva čekaju čuti Vaše autorske pjesme. Kako je tekao proces stvaranja albuma, što Vas je motiviralo i kako se osjećate sada kad je objavljen?

Album sam počela pisati još krajem 2011. godine. Prošao je jedan dugi period stvaranja i preslušavanja dok nije došao trenutak u kojem sam osjetila da je gotov. Jako dugo sam zapravo čekala s izdavanjem albuma jer sam htjela prvenstveno pjevati pjesme i tekstove iza kojih u potpunosti stojim, koji su istinski od mene i u kojima su moja vjerovanja, osjećaji i iskustvo. Zahvalna sam Bogu na blagoslovu i ljudima koji su sudjelovali na albumu, a onaj zadnji osjećaj zadovoljstva i zahvalnosti povodom izlaska albuma dogodit će se kada pjesme zažive među ljudima.

Autorica ste svih tekstova, glazbe, aranžmana? Koji su instrumenti zastupljeni, u koji žanr bismo mogli svrstati album?

Pjesme koje sam uvijek najviše voljela pjevati su pop, gospel balade pa se ta crta najviše provlači kroz album, dok su pjesme koje sam snimila s Quartetom Mystique u nešto drugačijem tonu kojeg mi je teže definirati jer sadrže dosta različitih elemenata, između ostalog i etna. Autor sam svih pjesama na albumu, kako tekstova i glazbe, tako i aranžmana, a i producent sam svojeg prvijenca. Aranžmani su minimalistički i sve pjesme su samo uz klavir. Između ostalog i zato što mi je sinteza vokala i jednog instrumenta jedan od najljepših načina glazbenog izražavanja.

Naslov albuma obično nosi posebnu poruku koju umjetnik želi naglasiti. „Ti me vodiš u svitanje“ riječi su koje ste izabrali za naslov svoga prvijenca, a odaju dojam prisnosti odnosa prema onome kome se obraćate tom rečenicom. Koja je poruka naslova albuma, kako ste ga odabrali?

Povjerenje u Onoga koji mi je dao život. Za mene ne postoji prisniji odnos do onoga između svakog od nas i Boga i u njemu dolaze sve spoznaje. Dajući mi život, dao mi je i sve ljude na mojem putu, dao mi je sve što je stvorio i dao mi je glas i glazbu da ga kroz nju živim. Samo me Bog stvarno poznaje, a ja mu dajem povjerenje da u svim mojim nesavršenostima i ljepotama bude moja težnja i moja vodilja, moja ljubav i moj čuvar, moj spokoj i moje nadanje, moja snaga, i da će to vječno ostati. To je ukratko poruka naslova, a odabrala sam ga jer se u njemu sažimaju sve pjesme i cjelokupna poruka albuma.

Glazba je u Vašem životu vrlo važna, Vaše izvedbe uvijek odaju dojam duboke proživljenosti onoga o čemu pjevate. Kada i kako ste se počeli baviti glazbom i kako ste odabrali baš onu duhovne tematike?

Jedan od najljepših životnih trenutaka mi je odnos davanja pjesme i publike koja prima emociju. Najviše emocija i upravo poniranja u Božansku neopipljivost i ljepotu sam osjetila pjevajući duhovne pjesme. Odrasla sam u glazbenoj obitelji i tata me od samih početaka uključio u pjevanje na svetoj misi sa zborovima koje je vodio, a već sa 4. godine sam krenula i u muzički vrtić. U osnovnoj školi sam završila smjer violine u Glazbenoj školi Blagoja Berse, u srednjoj školi Teoretski odjel u Glazbenom učilištu Elly Bašić, a paralelno sa srednjom školom krenula sam i na satove pjevanja kod prof. Mirele Brnetić, programske i umjetničke voditeljice Vokalnog studia Bacchabundus. Vjera ima veliku ulogu u mom životu. Kroz duhovnost i znanje sam najviše spoznala samu sebe i svijet oko sebe, a snaga i istina Božje bezuvjetne ljubavi se kroz moj život, promatrajući svijet, nekako prirodno slila u moje pjesme, a prožima se i kroz pjesme svjetovnog karaktera koje također pišem.

Kako biste Vi definirali duhovnu glazbu i što mislite kakvo je stanje glazbe duhovne tematike u Hrvatskoj?

Mislim da duhovna glazba treba biti prepuna istine, ljubavi, iskrenosti, poniznosti i zahvalnosti. Svaka duhovna pjesma ima svoje značenje autoru i izvođaču koji kroz glazbu u vjeri daruje druge i ljudima koji je prepoznaju. Svatko kroz svoje iskustvo i spoznaje ima svoju osjetilnu i mentalnu interpretaciju i doživljaj, kao i u svakom glazbenom stilu ali mislim da posebno duhovna glazba ima moć doticanja onog što nam je tako daleko, a tako blizu ako mu vjerujemo i svaki čovjek koji si dopušta tu predivnu istinu našeg života i pretapa je u duhovnu pjesmu „popravlja“ stanje glazbe duhovne tematike u svijetu, kakvo god ono bilo.

Postoji li nešto što biste izdvojili kao posebnu poruku svoga prvog albuma, odnosno što biste htjeli poručiti publici koja će slušati album?

Sigurno smo svi nekada doživjeli da nas netko povrijedi, uvrijedi, omalovažava i ne uvažava, da doživimo nepravdu, a znamo i kakve se sve strahote događaju u svijetu. Za mene su to prilike da se još više približimo Bogu, njegovoj ljubavi i jedni drugima. Jedino kroz tu čistu ljubav možemo rasti kao ljudi, suputnici i stanovnici ove planete, a samim time dajemo priliku svima onima koji su nam učinili nažao da spoznaju istinu o sebi i da prepoznaju ljubav koju im je Bog darovao. Ne uvjetujući nego ljubeći, znajući da nas Bog uvijek čuva čak i u najvećim ovozemaljskim patnjama. Ja se nadam da će moje pjesme doprinijeti poticanju puta istine, ljubavi i razumijevanja u ljudima jer jedino kroz taj put možemo istinski živjeti Boga i biti sretni. Željela bih da svaki čovjek prepozna Božje darove, one koje nam je darovao kroz naše talente i one koje nam je darovao kroz život.

Uskoro se pokreće Laudato obiteljska televizija s kršćanskim vrednotama koja će zasigurno duhovnoj glazbi dati više prostora nego ostale TV postaje.  Što mislite kakve će promjene ta činjenica donijeti autorima i izvođačima duhovne glazbe u Hrvatskoj ali i šire?

Promjene koje će se dogoditi ovdje nemaju veze s mojim mišljenjem jer će se naprosto duhovna glazba materijalizirati, biti dostupnija i zastupljenija u društvu, puno više nego do sada. Glazbenicima duhovne glazbe otvorit će se dodatni prostor djelovanja na „vlastitom terenu“, a kroz snažan medij i samim time će se u generalnoj društvenoj slici u Hrvatskoj stvoriti veća vrijednost stvaranja i izvođenja duhovne glazbe. Mislim da će to za Hrvatsku duhovnu glazbenu scenu puno značiti. Važna je i poruka duhovnih pjesama koja će na taj način više doći do izražaja i pronaći još jedan put za doticanje ljudskih srca.

 

Da biste komentirali, prijavite se.